A jaké je pořadí první desítky osobností?

1. Ing. Jiří Rosenfeld, CSc.
Předseda představenstva a generální ředitel a. s. Slovácké strojírny v Uherském Brodě.Je členem neziskových organizací, angažuje se silně v oblasti školství. Je členem Rady CAEV na Univerzitě T. Bati ve Zlíně a vědecké rady na VUT v Brně.Usiluje o zlepšování životní úrovně, vzdělávání a kultury ve Zlínském kraji. Je zastáncem celoživotního vzdělávání.

2. prof. Ing. Karel Kolomazník, DrSc.
Byl nominován jako světový odborník na kožedělné technologie za přínos vědě. Je pravidelně vedoucím mezinárodních výzkumných týmů a je také nositelem vědecké ceny Rolex Award pro jednotlivce a podniky za inovativní projekty, označované jako malá Nobelova cena. Byl úspěšným řešitelem výroby bionafty z odpadových materiálů. Zabýval se také prevencí nádorových onemocnění ledvin a močových cest. Za rok 2014 byl oceněn cenou Česká hlava.

3. prof. MUDr. Jaroslav Rybka, DrSc.
Byl nominován za svůj celoživotní vztah a přínos pro interní medicínu. V Baťově nemocnici pracuje přes 50 let a vybudoval zde moderní interní kliniku. Ve svém oboru diabetologii úzce spolupracuje se světovou zdravotnickou organizací.

4. ak. sochař Otmar Oliva
Žije na Velehradě, kde vybudoval ateliér a kovoliteckou dílnu. Byl vězněn za šíření materiálů Charty 77. Od roku 1994 tvoří pro Vatikán. Jeho nejvýznamnější prací je výzdoba kaple Jana Pavla II. Redemptoris Mater. V roce 1998 vytvořil medaili k 20. výročí pontifikátu papeže Jana Pavla II.

5. Mgr. Igor Stránský
Ředitel a režisér Slováckého divadla. Režíroval přes 50 inscenací, ztvárnil řadu významných rolí, účinkuje v dabingu a televizních inscenacích. Několikrát byl nominován na Cenu A. Radoka.

6. MUDr. Jan Šternberský, CSc.
Bývalý primář kožního oddělení v KNTB ve Zlíně, kde je také členem etické komise. Přední český odborník v oboru dermatovenerologie, je krajským konzultantem pro Zlínský kraj, od roku 1994 je členem výboru Spolku lékařů J. E. Purkyně a od roku 2012 je ve funkci jeho vědeckého sekretáře. Rovněž externě vyučuje na UTB ve Zlíně.

7. Petr Čajánek
Kapitán hokejového týmu HC PSG Zlín, který získal v sezóně 2013/14 titul mistra ČR. Stal se třikrát mistrem světa, 
a to v letech 2000, 2001 a 2005. Odehrál 4 sezony v NHL v týmu St. Luis Blues, následně pak v ruské KHL. Svým hokejovým umem a bojovností se stal vzorem pro sportující mládež.

8. Miloslav Regner
Jméno, které se stalo doslova synonymem pro automobilový sport v kraji, Evropě a dnes už i ve světě. Byl nominován za dlouholetou činnost při organizování automobilové soutěže Barum Rally. Svou činností přispívá k prezentaci zlínského regionu v zahraničí. Jeho příspěvek je nezanedbatelný také v cestovním a turistickém ruchu v kraji.

9. prim. MUDr. Jaroslav Hynčica
Přednosta urologie v KNTB, kde pracuje již 35 let. Na oddělení provádí většinu operací endoskopicky za pomoci nejmodernějšího přístroje pro endoskopii a laparoskopii. Nominován za vysokou odbornost práce, zavádění nových operačních metod a přátelský přístup k pacientům.

10. prim. MUDr. Jiří Gatěk, Ph. D.
Od roku 1990 je přednostou chirurgie Nemocnice Atlas. Pracuje v nadačním fondu ENDOCHIRURGIE – 31, dlouhodobě se věnuje výzkumné a publikační činnosti. Od roku 2004 přednáší na UTB. Hlavním odborným zájmem je zaměření na karcinom prsu. Spolupracuje se světovými univerzitami. ⋌(voz)