„Nehledám v životě dokonalost, ale jedinečnost. Asi proto nikdy nemůžu zůstat stát na jednom místě. Takže zase jedu dál, " říká o svém poslání úspěšná politička. Žena, která na univerzitě v Padově vystudovala politické vědy se specializací na EU a mluví pěti světovými jazyky.

Na půdě Evropského parlamentu působí od roku 2014. Pracuje ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu jako místopředsedkyně a je členkou Výboru pro zaměstnanost a sociální věci.

Vaše práce je o velké odpovědnosti i vytíženosti, musí to být náročné na čas i cestování. Jak to zvládáte?

Obojí je náročné. Evropský parlament pracuje v Bruselu i ve Štrasburku, řadu povinností mám v Praze a skoro každý víkend se snažím být ve Zlíně. Je třeba si aktivity dobře plánovat a mít kolem sebe spolehlivý tým spolupracovníků. Na druhou stranu považuji svou práci za opravdu velmi zajímavou a snažím se k ní přistupovat aktivně.

Setkávat se s lidmi, navštěvovat firmy, zpracovávat vlastní analýzy a zprávy i vyjednávat s oponenty. Takže si tu práci v mnoha případech vlastně sama iniciativně přidělávám. (smích).

Vaše práce v europarlamentu je úzce spojena s mladými lidmi. Na jakých projektech aktuálně spolupracujete?

Před dvěma lety jsme spolu s dalšími kolegy rozjeli pilotní projekt přeshraniční spolupráce na podporu učňovského vzdělávání. Již loni se nám podařilo dosáhnout vypsání projektu Evropskou komisí na podporu mobility učňů, na který jsme získali 2,6 milionu eur. Naše dvouleté úsilí motivovalo Komisi k vytvoření speciálního programu „Erasmus Pro" na podporu dlouhodobých učňovských stáží (výcviků) v zahraničí.

Kolik získá projekt peněz a kolika mladých z řad učňů se dotkne?

Bude fungovat v rámci aktivit již fungujícího programu Erasmus+. Kromě celkového počtu 650 000 učňů, kteří mohou čerpat finanční prostředky v rámci Erasmus+, dostane díky dodatečnému rozpočtu ve výši 400 milionů eur pro období 20172020 dalších 50 tisíc mladých možnost strávit 612 měsíců na stáži v zahraničí.

Týká se tento program i českých škol?

Do pilotního projektu se loni nepodařilo zapojit žádnou českou školu, ale šance využily například německé a francouzské školy, které spolupracovaly i před tímto projektem a měly zkušenosti. Letos je nová výzva a moje kancelář již obeslala školy a instituce v ČR s informacemi k tomuto projektu, ovšem další aktivita je opět na školách. Zájemci o zapojení do výměnných programů na podporu učňovské mobility mohou v rámci této výzvy na svůj projekt obdržet finanční prostředky až ve výši 300 000500 000 eur. Přihlásit se lze do 29. března.

Stojíte i za podobným projektem studentských stáží s názvem PročByNe? Co vás k tomu vedlo?

Zaměstnanost mladých lidí, podpora technického vzdělávání a propojování dovedností s trhem práce, to jsou moje hlavní témata. Myslím si, že každá praxe a každá stáž jsou pro mladé lidi hrozně důležité už v průběhu studia. Projekt motivačních stáží PročByNe? chce plnit mladým lidem jejich profesní sny a motivovat je k aktivnímu životu. A je jedno, jestli jde o vysokoškoláka, středoškoláka nebo učně.

Jaké máte za dva roky existence zkušenosti?

Loni jsme spolupracovali s Rokem řemesel a nabídli i několik stáží určených právě zájemcům z učilišť a odborných škol třeba v kuchyni hotelu Alcron či u uměleckého štukatéra. Tady musím veřejně poděkovat všem našim partnerům, kteří nás podporují. Vzít si k sobě mladého člověka a pustit si ho do pracovního života není vůbec jednoduché, navíc pokud ten stážista chce vidět a zažít úplně všechno. (smích).

Projekt začal třetí rok své existence. Kam se za tu dobu posunul a co všechno vám osobně přinesl?

Za dva roky jsme splnili sen asi 50 mladým lidem na 20 různých stážích. Je třeba podotknout, že se nejedná o klasické stáže, ale dvoutýdenní zkušenost na pozici, která se nedá jinak než prostřednictvím projektu získat. Ať už jde o oblíbené stínování ministrů nebo vysoce postavených manažerů, nebo stáže umělecké, zahraniční a podobně. Musím říct, že mladí lidé, se kterými se ve finálových kolech nebo při dalších projektových aktivitách setkávám, jsou naprosto úžasní.

Sledujete, jak se získanou zkušeností naložili?

Ano, zajímá mě, co zažívají i po skončení stáže. A každý rok se se všemi stážisty uplynulého roku potkávám na velké Dream Party v Bruselu, kde společně představíme jejich příběhy dalším poslancům a zaměstnancům europarlamentu a dalším důležitým a zajímavým lidem. Je to neopakovatelná zkušenost, která dává mé práci konkrétní smysl.

Jaké mají stážisté povinnosti?

Důležitý je jejich příběh, zkušenosti, pocity, zážitky. Proto píší o svých zážitcích blog, jehož prostřednictvím oslovují a inspirují své kamarády, spolužáky i další čtenáře, aby je ve splnění snu následovali. Máme svoji skupinu na sociálních sítích a projektový tým se snaží propojovat všechny finalisty a stážisty na pravidelných setkáních na různých zajímavých místech v ČR.

Co připravujete v projektu PročByNe? letos?

Právě je vyhlášeno výběrové řízení na stínování Karly Šlechtové, ministryně pro místní rozvoj. Uzávěrka přihlášek na www.procbyne.cz je 22. března. Celý rok přijímáme žádosti do naší Sběrny přání, kam nám mohou mladí lidé od 18 do 25 let napsat své vlastní sny, které se nám občas podaří splnit. Letos to vypadá hned na tři splněné sny.

Mezi vaše další aktivity patří třeba podpora mentálně postižených sportovců. Jste patronkou Českého hnutí speciálních olympiád. Co vás v této roli čeká?

Už za pár dní vyrážím s českou delegací na Světové zimní hry speciálních olympiád, které se uskuteční 14.25. března v Rakousku. Ze Zlína pojede i sportovní ředitelka hnutí Dáša Dědková a pak další členové výkonné rady. Celkem 32 českých sportovců bude soutěžit v alpském lyžování, běhu na lyžích, florbalu, který se počítá mezi zimní sporty, a ve snowboardingu. Na olympiádě se sejde 3000 sportovců ze 110 zemí. Starat se o ně bude 3000 dobrovolníků, podporovat a radit jim bude přes 5000 nejbližších a 1000 trenérů. Je to opravdu velká událost, která má ve světě velkou podporu.

Váš kladný vztah k odkazu Tomáše Bati není žádným tajemstvím. Navíc sídlo vaší zlínské kanceláře je právě ve vile T. Bati.

Jako zlínská rodačka velmi ctím baťovskou tradici a ráda bych prezentovala věci, které Tomáš Baťa dokázal. Právě Zlín by měl být vzorem po celém světě. Nejen jako podnikatel, ale i tím vším, co Baťa udělal pro město a jeho obyvatele. K vile T. Bati jsem měla vždy velmi pozitivní vztah a spolupracuji s Nadací Tomáše Bati, která zde má své sídlo. Prostě politik, který má kořeny ve Zlíně, musí být na odkaz T. Bati hrdý.

Proto jste se také rozhodla podpořit anglické vydání knihy Úvahy a projevy Tomáše Bati, jejíž křest se konal v Bruselu?

Kniha mezi všemi hosty slavila velký úspěch. Nadčasovost Baťova odkazu je prostě stále aktuální.

Zlínský region trápí například nejnižší průměrné platy v ČR. Jak tento problém vnímáte?

Ty regionální rozdíly jsou patrné ve všech členských státech i mezi nimi navzájem. Přála bych si, aby byl náš region bohatší nejen z pohledu mezd, ale třeba i v lepší infrastruktuře a dopravní dostupnosti. Každopádně podnikatele máme výborné a cítím tady velký potenciál k dalšímu rozvoji Zlína.