Obyvatelé regionu s nebezpečným hmyzem bojují sami, nebo volají hasiče

"Bylo už poměrně chladno, takže naštěstí nebyli nějak agresivní,“ poznamenal Jiří Václavík. Největší roj, který však letos na vlastní oči viděl, prý měřil v průměru až čtyřicet centimetrů. Podobný problém včera řešili také ve Valašské Polance. „Otevřel jsem vrátka na půdu a najednou vystartovalo hejno sršňů. Takovou rychlostí jsem po žebříku ještě neslezl,“ přiznal Ladislav Filgas, kterého naštěstí podrážděný hmyz ušetřil. „Pokud se necítí ohroženi, bezdůvodně neútočí,“ všiml si.

Vosí hnízdo nebývalých rozměrů odhalili a následně zlikvidovali v uplynulých dnech včelaři v prodejním centru Lego ve Vsetíně. „Včelaři přiznali, že s něčím tak obrovským se ještě nesetkali,“ komentovala Eva Stejskalová, mluvčí vsetínské radnice. „V uplynulých dnech tam vosy napadly dva lidi, v jednom případě dokonce musela zasáhnout rychlá záchranná služba,“ poznamenal k případu Lubor Vašek, technik správy městského majetku.

Žádosti o pomoc s likvidací rojů bodavého hmyzu přijímají téměř denně hasiči. „Ne ve všech případech však můžeme vyhovět, a proto upozorňujeme veřejnost, že výjezd profesionálních hasičů je možný jen v odůvodněných případech přímého ohrožení lidského zdraví nebo života,“ informoval mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Potvrdil, že letošní sezona je na výskyt bodavého hmyzu opravdu výjimečná. V případě ohrožení nebezpečným hmyzem doporučují hasiči lidem i nadále se obracet na tísňovou linku hasičů 150. „Tam je možné konzultovat jednotlivé případy, domluvit se na možném zásahu, nebo si vyžádat radu a kontakt na likvidační služby,“ poznamenal Mitáček.