První z nových kamer se již instalují v centru lázeňského města.

Teď na ni budou dohlížet i kamery. „Nevadí mi to, naopak jsem ráda, lidé sice potřebují soukromí a svá tajemství, ale také už mi v minulosti kdosi ukradl kabelku," svěřuje se Mikolášková.

„Seděla jsem s kamarádkou na venkovní zahrádce naší oblíbené cukrárny a najednou byla taška fuč," povzdechla si. I těmto krádežím by měl preventivně bránit kamerový systém. V Luhačovicích se již instaluje v nově renovované ulici Dr. Veselého.

Město zkrášlilo významnou ulici Dr. Veselého na popud místního spolku Calma, který se snaží inspirovat vedení Luhačovic k realizaci turisticky zajímavých počinů.

„Jsme velmi rádi, že se tento projekt uskutečnil a že ulice má nyní punc kolonády," zmínila Blanka Petráková ze spolku Calma.

LETOS POŘÍDÍ DVĚ ČI TŘI KAMERY. DÁL SE UVIDÍ

„Nyní je ozdobena také vkusnými cedulemi a vitrínami, které jsou zaměřené zejména na historii Luhačovic," dodala Petráková. Moderně a vkusně upravenou ulici v centru města nyní pohlídá kamerový systém.

Luhačovice jsou jedním z mála měst, které zatím propojený systém kamer nehlídá. „Jsou zde kamery u některých budov, ale komplexní systém chybí," sdělil místní občan Pavel Hrubý.

„Je to škoda, protože mnohdy vandalové napáchají tolik škody, že by se z toho kamery určitě zvládly koupit. Třeba jen kolik stojí uklízení po opilcích nebo po sprejerech. Pak se navíc nedá zjistit, kdo škodu napáchal," zlobí se Hrubý. Vedení Luhačovic o problému ví.

„Letos investujeme asi 500 tisíc do kamerového systému v ulici Dr. Veselého," potvrdil místostarosta Roman Lebloch.

Projekt je i požadavkem státní a městské policie.

„Nyní se jedná zejména o vstupní investici, ze které se pořídí dvě nebo tři kamery a zejména počítačový server," popsal Lebloch. Následně již bude zařízení nachystané a pořídí se kamery i do dalších částí města.