VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční cukroví: klasika a rohlíčky vítězí

Zlínský kraj – Tradiční suroviny a recepty a odsouzení výrobků ze supermarketů. Tak se staví oslovení cukráři ze Zlínského kraje k vánočnímu cukroví. Objednávky na něj přijímají už od října, péct ho ale začnou většinou až v prosinci, aby bylo čerstvé. Lidé od nich nejčastěji žádají vanilkové rohlíčky.

13.11.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Nechutné sladkosti ze supermarketu dali na Vsetínsku sežrat krávě

Cukrářka Anna Mikulcová ze Lhoty u Vsetína peče před Vánoci 250 až 300 kilogramů čajového pečiva a šest až sedm tisíc kusů klasických zákusků. Objednávky přijímá už od října.

„Používám tatínkovy recepty. Na Vánoce peču deset druhů čajového pečiva a devět druhů zákusků. Čajové pečivo i diabetické a bezlepkové,“ připomenula cukrářka i méně časté požadavky. Sousedé ale podle ní chtějí většinou stále to samé. „Nejčastěji vanilkové rohlíčky a linecké. Na Vsetínsku si lidé pečou i hodně sami,“ připomenula Mikulcová. Její specialitou je ořechovka: dva rohlíčky spojené pišingrovou náplní s praženým lískovým oříškem. „Problémem jsou suroviny. Například je dnes obtížné sehnat dobré máslo,“ posteskla si cukrářka.

Kupované sladké spořádal dobytek

Zároveň odsoudila vánoční cukroví ze supermarketů. „Dovezli naši známí z Prahy. Poděkovali jsme, ochutnali a pak jsme ho dali naší krávě,“ usmála se Mikulcová.

Objednávky na vánoční cukroví přijímá od minulého týdne i cukrářka Danuše Němcová z Mistřic na Uherskohradišťsku. „Péct ho ale budeme až v prosinci, aby bylo čerstvé. Cukroví prodáváme v kazetkách, kde je ho šestnáct druhů, zákazníci ale chtějí na Vánoce i normální zákusky, těch pečeme třicet druhů a překvapivě chtějí i koláčky. Celkem pečeme tak dvě stě až tři sta kilogramů cukroví,“ uvedla Němcová. I ona připomenula problémy se surovinami. „Vše je dražší a dražší. Letos hlavně čokoláda a kakao,“ povzdychla si. Konkurenci ze supermarketů podle ní místní cukráři nepociťují. „Vánoční cukroví ze supermarketů stojí za prd!“ odsoudila dovážené výrobky odbornice.

Cukrář Jaromír Vlk z Velkého Ořechova na Zlínsku přijímá objednávky na vánoční laskominy také již od října. Přibližně tři metráky cukroví peče ale až po Mikuláši. „Chystáme dvanáct druhů vánočního cukroví a pětadvacet druhů klasických zákusků. Zákazníci nejvíce žádají klasiku: vanilkové rohlíčky a linecké,“ zopakoval nejobvyklejší požadavky. Rovněž i on mávl rukou nad cukrovím ze supermarketů. „Co vám mám povídat. Já osobně ho nekupuji. Připadá mi už od pohledu staré,“ vyjádřil svůj názor.

Linecké musí zvlhnout

Také cukrář Milan Jurásek z Chropyně na Kroměřížsku, přijímá objednávky na vánoční cukroví již od října, přibližně 600 kilogramů sladkostí ale také začne péct až v prosinci. „Výjimkou je linecké, to už na konci listopadu, aby správně změklo,“ připomenul důležitý postup. Vánoční směs chystáme z osmi druhů. Sázíme na klasiku. Pečeme podle starých poctivých cukrářských norem a z kvalitních materiálů. Jako od babičky,“ zdůraznil Jurásek. „A konkurence ze supermarketů? Ha, ha, to jsem naprosto v klidu,“ nevzrušoval se cukrář.

Situaci na trhu s předvánočním cukrovím shrnul pro Deník prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslav Kubec. „Trend je návrat ke klasice. Lidé chtějí poctivé cukroví z poctivých materiálů. Například z klasického másla a ne margarínu. Na chuti je to znát. Cukroví ze supermarketů nebo dovážené z Polska je vesměs tragické,“ varoval před koupí často nekvalitního zboží Kubec.

Hit? Vosí hnízda

Nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou podle něj stále vanilkové rohlíčky, pracny a linecká kolečka. „Nově se prosazují ale například i plněná vosí hnízda, kokosové kuličky nebo čokoládové řezy,“ doplnil prezident.

Autor: Martin Lavay

13.11.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vedoucí fyzioterapeutka Kroměřížské nemocnice Pavla Zemanová

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Autogramiáda jezdců Barum Czech Rally Zlín 2017 v obchodním centu Zlaté jablko ve Zlíně.
19

Obchodní centrum hostilo autogramiádu k Barumce

Bratři Bukartsové naskočili s Honejskem. Mohlo by to fungovat, myslí si Hamrlík

V pondělí se představil a v úterý už naskočil Rihards Bukarts vedle svého bratra Robertse v první formaci vedené Antonínem Honejskem v přípravném zápase proti Pardubicím. Spolupráce nově složené lotyšsko-české útočné formace však k výhře nevedla a ševci prohráli 3:5. O tři vstřelené góly Zlína se postarali jiní.

AKTUALIZOVÁNO

Opilý, polonahý výtržník vyhrožoval mačetou na benzínce v Napajedlech

Scénu jako z hororového filmu zažili v pondělí odpoledne zákazníci marketu čerpací stanice v Napajedlích na Zlínsku. Vyřizovat účty si s mačetou v ruce přišel polonahý, čtyřicetiletý muž.

V Tlumačově hořela střecha obecní budovy. Její rekonstrukce se komplikuje

Celkem sedm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze Zlínska a Kroměříže, zasahovalo v úterý odpoledne při požáru střechy obecní budovy v Tlumačově na Zlínsku.

Když se prase otočí, klec se uzavře. Hejtman nevylučuje ani trávení divočáků

FOTOGALERIE/ Odchytových klecí se žrádlem, které mají přilákat divočáky, bude na Zlínsku kvůli africkému moru prasat zatím osm. Jedna přijde na 42 tisíc korun, na dalších osm tisíc pak fotopast, která bude umístěna poblíž.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení