Obec nese název po českém knížeti z dynastie Přemyslovců Spytihněvu II.

Už samotná poloha obce v povodí Moravy ovlivnila její osud, přinášela své výhody i nevýhody. Hrozba častých záplav nutila lidi k opatrnosti. Nejednou se stalo, že lidé museli ustoupit a stavět svá obydlí o něco výše, kde by je neohrožoval ničivý živel. Ten způsobil, že se dochovalo poměrně méně archeologických památek, než tomu bylo u jiných obcí.

Nejvýznamnějším z nálezů jsou dodneška zbytky spytihněvského hradiště, které se v minulosti rozkládalo na levém břehu řeky Moravy. V plánu jej mají zrekonstruovat a zpřístupnit lidem.

Spytihněv je sice okrajovou obcí zlínského okresu, je ale také tou nejsevernější obcí Slovácka. Tamní obyvatelé stále dodržují folklorní zvyky a tradice. Každoročním vrcholem kulturního života jsou Slovácké hody s právem, které se konají pravidelně druhou říjnovou neděli.

„Jsme tou poslední v našem regionu, která drží tuto tradici. Od nás dolů hody s právem fungují v každé vesnici, od nás na sever pak už nikde nejsou. Navíc je pořádáme v původním termínu, tedy v neděli a pondělí," řekl Deníku starosta obce Vít Tomaštík.

Kdo si tak chce hody s právem užít, musí si vzít zkrátka na pondělí dovolenou, aby si je vychutnal se vším všudy.

„Také jsme v předchozím roce zavedli Slavnost svátku Spytihněvi, kdy vycházíme z toho, že Spytihněv je nejen jméno naší obce, ale i mužské křestní jméno. Slavíme jej 6. července, kdy toto jméno mělo také v kalendáři dříve své místo. Využíváme tak, že v ten den si připomínáme Jana Husa a je volno," podotkl Vít Tomaštík.

V obci funguje mimo jiné základní a mateřská škola, sbor dobrovolných hasičů, FC Slovácká Sparta, Ženský pěvecký sbor Babčice, Mužský pěvecký sbor Chlapčiska, Český zahrádkářský svaz a rybářský spolek.

A na silvestra, v samotný poslední den v roce?

Tradičně už nesmí chybět hojně navštěvovaná a oblíbená zabijačka. Dominantou obce je římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie, zájem turistů se pak soustředí do před pár lety zvelebeného Turistického centra Na Rejdě ve Spytihněvi, kde si mimo jiné zájemci mohou půjčit motorové čluny a hausbóty.

Spytihněv je obcí jako každá jiná, je tam klid a snad i vše, aby tamní obyvatelé měli při ruce, co potřebují. Obrovským problémem je však podle starosty hlavní frekventovaný silniční tah na Přerov a Břeclav. Ten je už pro pěší a šoféry nemalým dopravním rizikem. Denně po trase projede zhruba osmnáct tisíc aut.

„To vnímáme jako velký problém, zasazujeme se proto o stavbu rychlostní silnice R/55. Po asi šesti letech se konečně začalo něco dít, takže doufám, že se bude intenzivně připravovat realizace," vyzdvihuje Vít Tomaštík.

Na hody je potřeba vzít si dovolenou

Obec je už pětatřicet let domovem Aleny Štěpaníkové, která se přivdala z Olomouce. „Musím říct, že je tu klidněji, je to tady v pohodě. Bydlím bokem od hlavního silničního tahu, takže hluk aut neslyším, nevnímám, ten je ode mě pryč," hodnotí život v obci Alena Štěpaníková.

Od října 2013 tam žije zase Lukáš Kučera. Přistěhoval se ze Šternberka za svou přítelkyní.

„Žije se mi tady krásně, lidé jsou tu hodní, příjemní, stejně tak je milé prostředí. A že tu mnohé trápí doprava? Hlavní tah je všude hodně frekventovaný," podotýká Lukáš Kučera.

„Tady je lepší dopravní spojení, jako autobus a vlak. Je to blíže do Napajedel a Otrokovic," míní další obyvatel Michal Mikoška, který se do obce přistěhoval zhruba před půlrokem z Topolné.

Starosta Spytihněvi Vít Tomaštík žije v obci od narození, ve funkci je čtvrtým rokem. Považuje se za patriota.

„Mám tady poměrně pevně zasazený kořen, takže si neumím představit, že bych bydlel někde jinde. Vnímám ale na druhou stranu i to, že je tady spousta pěkných věcí a spousta těch ke zlepšení. Na tom samozřejmě pracujeme, ale všechno za pár let zvládnout nejde," dodává Vít Tomaštík.

Co jste možná nevěděli…

- Založení Spytihněvi bývá spojováno s knížetem Břetislavem, který v bojích s Uhry v letech 1028 až 1030 získal pro českého panovníka znovu vládu nad územím Moravy.

- Vybudování přístaviště Spytihněv přišlo na sedm milionů korun a doplňuje dalších dvanáct na Baťově kanále.

- Historie sportu je v obci bohatá, její kořeny sahají do dvacátých let 20. století

- Obec nese jméno po Spytihněvu II. (1031 28. ledna 1061)

Čísla ze Spytihněvi

1720 - tolik obyvatel žije v obci

18 000 - zhruba tolik aut denně projede přes obec, jejíž hlavní silniční tah představuje spojnici Přerov Břeclav

2012 - zhruba v polovině zmíněného roku otevřeli ve Spytihněvi nové přístaviště na Baťově kanále

6 - tolikátého července letošního roku v obci slavnostně pokřtili pivo Spytihněv, který nejen pro obec začal vyrábět Pivovar Vratislavice