Sdružení již dříve získalo od zlínské radnice objekt do bezplatného nájmu v místní části Příluky.

"Bude tam dětská skupina, kde by mělo být výcvikové pracoviště ABA terapie. Dětská skupina bude smíšená, budou tam jak běžné děti, tak děti s poruchou autistického spektra. Bude tam speciálně pedagogické centrum, terapeutické dílny. Budou tam pobyty, jak pro rodiny s dětmi, tak pro mladé lidi, je tam naplánovaných spousta aktivit, sociálně aktivizační služba, poradenství, jak ho provozujeme teď, ale ve větším," uvedla Pečeňová, podle které sdružení nyní spolupracuje se 40 rodinami, centrum by jich mělo využívat ještě víc, nebudou pocházet jen ze Zlínského kraje, ale z celé republiky.

Projekt si vyžádá celkem 36 milionů korun, podle Pečeňové chybí ještě asi 13 milionů korun.

"Nejhorší práce jsou hotové, už byla i brigáda, jsme před dokončením výběrového řízení, firma pak jen spraví střechu, udělá okna a dveře a vnitřní práce," uvedla Pečeňová.

Sdružení se dříve obrátilo na kraj, nyní žádá o státní peníze. Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví David Kasal dnes ve Zlíně uvedl, že podle zlínského centra by měla vznikla podobná také v jiných částech republiky.

U příležitosti dnešního Mezinárodního dne Aspergerova syndromu byl ve Zlíně pokřtěn český překlad knihy Jiní… Ne horší americké autorky Temple Grandinové.

Kniha popisuje, jak lidé s poruchou autistického spektra mohou zastávat i vysoké pracovní pozice, pokud se jim dostane podpory okolí.

Na českém překladu se podíleli lidé s Aspergerovým syndromem. Pracovní uplatnění lidí s touto poruchou je však nyní v Česku podle Pečeňové problematické.

Autismus je neurobiologická porucha patřící mezi závažné psychické handicapy. Autisté okolní svět vnímají jinak, mají problémy s vyjadřováním a jsou často přecitlivělí na různé podněty, jako jsou zvuky, světlo, pachy i doteky.

Autisté neumějí z lidské tváře vyčíst náladu, reagují proto nepřiměřeně. Nerozumí vtipu, mají v oblibě pravidelnost a řád.

Poruchy autistického spektra postihují podle průzkumů každé 80. narozené dítě.

Na celém světě žije zhruba 70 milionů lidí s tímto handicapem, v Česku je jich zhruba 100.000. Každoročně jsou nově diagnostikovány stovky dalších.