Návrh však zastupitelé dvakrát zamítli. Radnici stál loni provoz jeslí a rehabilitačního stacionáře čtyři miliony korun.

Město hradí náklady na provoz jeslí i mzdy zaměstnanců. Každé dítě stojí radnici 70.000 až 100.000 korun ročně. „Zřizovat jesle není dle zákona povinnost, záleží na volených zástupcích, zda tuto službu chtějí občanům poskytovat," podotkl mluvčí.

Navrhovanou přeměnou jeslí na mateřské školy by město ušetřilo asi dva miliony korun ročně, náklady na pedagogy ve školkách hradí stát. Rodiče za jesle dávají až 3600 korun měsíčně bez stravného.

Pokud by se zařízení změnilo na školky, platili by jen poplatky v řádu stokorun. Jedny jesle, ve kterých by se režim neměnil, by přijímaly přednostně děti do věku dvou let. Jesle upravené na školky by ve stejných prostorách umisťovaly děti starší dvou let.

Podle opozice jsou jedny jesle na město málo. Primátorův návrh by také podle zástupců opozice rodičům nezaručil, že vedení upravených jeslí by přijalo malé děti a nedalo by přednost starším. Zlínskou radnici vede koalice TOP 09/STAN, hnutí Zlín 21, Zlínská volba, Zlínské hnutí nezávislých a KDU-ČSL. V opozici jsou sociální demokraté, ODS, komunisté a hnutí M.O.R.

Primátor po zamítnutí materiál do komunálních voleb znovu předkládat nebude. Radnice se zaměřila na zvyšování počtu míst v mateřských školách. „V roce 2010 bylo ve městě ve školkách 81 tříd, do kterých chodilo 2167 dětí. Nyní je tříd 89, může je navštěvovat 2365 dětí," uvedl mluvčí.

Loni na jaře se nedostalo do školek asi sto dětí starších tří let, postupně se je podařilo umístit.

Zlínské jesle nabízejí místa pro 73 dětí. Zařízení v ulici M. Knesla má kapacitu 20 míst, jesle v Tyršově ulici pojmou až 33 dětí, v Budovatelské ulici 20 dětí. Dalších 20 míst má městem zřizovaný rehabilitační stacionář určený dětem s postižením od jednoho roku do 16 let, kapacitně je využíván asi z 80 procent.

Ve městě také funguje řada soukromých zařízení, která pečují o malé děti. Jesle ve Zlíně existují od 50. let, kdy je začal zřizovat podnik Svit, později i další podniky a město.