„Patří mezi nejohroženější druhy ptáků na světě. Jsme jednou z asi desíti zahrad na světě, které tyto ohrožené ptáky chovají. V jihovýchodní Asii jich přežívá asi okolo tří tisíc posledních kusů," informovala zooložka Eliška Majkričová. Ve zlínské zoo jich nyní chovají celkem šest, čtyři dospělé jedince a dvě mláďata.

Nesyti bílý jsou podle inspektora chovu ptáků ze zlínské zoologické zahrady Václava Štrauba hákliví na změny teplot, jakmile se trošku ochladí, přestanou přijímat potravu. „A v tu chvíli přijde náš čas a musíme tyto vzácné ptáky přesunout do zateplených zimovišť. Tam se udržuje teplota kolem patnácti stupňů, mají k dispozici bazénky, mohou se tudíž vykoupat. Budou dostávat čerstvé ryby," vysvětlil Václav Štraub. Žádná velká změna to tak prý proto pro ně není, jen mají menší prostor.

Nesytí bílý jsou pro Lešnou v podstatě vlajkovým druhem. „Jsou opravdu velice vzácní," zdůraznil zoolog, který si z jejich stěhování odnesl šrámy na rukou.

Zpátky do letních expozic se ptáci vrátí v jarních měsících, záleží na počasí. „Přestěhování je plánované tak začátkem dubna, kdy už bude tepleji, bude trochu hřát sluníčko, ptáci se tak budou moci proletět a začít hnízdit," dodal Václav Štraub. 

Nesyt bílý je velký pták, který je blízkým příbuzným našich čápů. Jeho druhové jméno se odvíjí od bílého zbarvení peří, které pokrývá téměř celé tělo. Jedinými výjimkami jsou červená hlava a nohy, žlutý zobák a černé koncové letky. Tento druh se vyskytuje na mořském pobřeží v místech, kde se nalézají přílivové zaplavované bažiny a mangrové porosty.
V potravě nesytů bílých převládají typické ryby asijských pobřežních močálů – lezci, kteří mohou žít delší dobu mimo vodu, neboť si udržují v žaberních dutinách vlhkost. Zdroj: zlínská ZOO Lešná