Hledali toho nejsilnějšího. A to v rámci nejatraktivnější soutěže TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežije) – hasičský svalový víceboj.

„Ze všeho nejtěžší pro mě byl přeskok přes bariéru a táhnutí pneumatiky. Jsem rád, že jsem to dal. V TFA jsem nesoutěžil tak čtyři nebo pět let. Jezdil jsem jenom výjezdy, žádné soutěže,“ řekl Deníku zadýchaným hlasem hned poté, co dokončil závod, dobrovolný hasič Ondřej Daubner z Halenkovic. Stejně jako ostatní byl vyčerpaný. 

Jakmile zvládl poslední disciplínu, v rámci které musel ujít do kopce a z kopce asi padesát metrů se smotanou hadicí přes rameno, svalil se v cíli na připravenou molitanovou matraci.

Den otevřených dveří v Barum Continental
Dveře Barumu dokořán: Takto to děláme. A ekologicky

Ta na chvíli úlevu poskytla například i Nikol Endlicherové z SDH (sbor dobrovolných hasičů) Kostelany na Kroměřížsku. Čtyřiadvacetiletá dobrovolná hasička byla jednou ze tří žen, které se zapojily. 

„Můj výkon nebyl nic moc. Byla hodně znát únava, jsem dost přepracovaná. Celý závod mi nějak nesedl. Nejtěžší pro mě bylo motání hadice v ruce,“ zhodnotila Nikol Endlicherová.

Celá její rodina je prý hasičská, ona sama se k dobrovolníkům dala před devíti roky. Závodit začala ve čtrnácti, soutěžím TFA beznadějně propadla tak před dvěma roky.

„Vloni jsem spadla z bariéry a přivodila si těžký úraz. Možná proto jsem si to dnes tak neužila,“ dodala.

Soutěž o nejsilnějšího hasiče se ve Žlutavě konala už popáté. Sjelo se na ni čtyřiadvacet hasičů ze Zlínska, Kroměřížska, Uherskohradišťska či Jihomoravského kraje. Závodilo se ve třech kategoriích a osmi disciplínách. 

„Já nesoutěžím, jsem soudný. Vím, kde mám své hranice,“ zasmál se starosta SDH Žlutava Daniel Fuksa.

Vítězové: 
kategorii muži do 35 let: Michal Skřivánek z SDH Rohatec. V kategorii muži nad 35 let: Jaroslav Žaludek z SDH Napajedla. V kategorii ženy: Adéla Jarošová z SDH Morkovice. 

Fotbalisté Fastavu Zlín (ve žlutém) Ilustrační foto
Fotbalisté Zlína doma znovu vyhráli. Při debutu se trefil Mehanovič