Kdyby se jim prý naskytla příležitost jít někam jinam, bez váhání by souhlasili.

„Tady vadí člověku snad všechno," posteskla si ve středu Juliána Handlová. Příslovečným trnem v oku jsou jí nepřizpůsobiví obyvatelé.

„Řekla bych, že jsou to bezdomovci, ale možná ne. Zřejmě tu bydlí, protože mají klíče od schránek. Neplatí nájem a nikdo je nevyhodí," podotkla.

Důvěru v ní nebudí ani jejich vzhled, v noci proto raději nevychází z bytu. Také s nynějším stavem I. segmentu není spokojená. Opravu tak uvítá. Na prvním místě by se podle ní měli dělníci zaměřit na výměnu elektroinstalace.

„Je ve špatném stavu, vypínače nefungují. Když už si na opravu někoho zavolám, tak říká, že si to nevezme na triko," povzdechla si Juliána Handlová.

Na opravu výtahu pak zase poukazuje 78letý Josef Vávra, obyvatel II. segmentu. „Jsou co chvíli pokažené," upřesnil Josef Vávra.

Jinak si prý na nic stěžovat nemůže, a to ani na lidi. „Když se člověk nestará o druhé, tak se druzí nestarají o něj," míní Josef Vávra.

V obou zlínských segmentech bydlí přes tisícovku lidí. Ty, kteří nejsou se stávajícím stavem domů spokojení, jistě potěší, že se letos dočkají modernizace. Do ní se dělníci pustí na přelomu února a března, práce potrvají maximálně sto padesát dnů. Náročnější opravy čekají I. segment.

„Počítá se s výměnou elektroinstalace, rozvodů společné televizní antény, výměnou kanalizačních stoupaček a úpravou rozvodů vzduchotechniky," informoval mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Některé úkony bude možné provést pouze z bytů, úřad proto předem žádá všechny nájemníky o shovívavost a spolupráci. „Mohu je ale ujistit, že po provedení všech oprav se stav domu, ve kterém žijí, výrazně zlepší," vzkázal náměstek primátora Ondřej Běták.

Přesné náklady na opravu I. segmentu budou známy až po dokončení realizace. Předběžně město počítá s částkou třiatřicet milionů korun. Pouze o čtyři miliony korun méně by měla stát oprava II. segmentu.

„Tam dělníci zapracují na stejných úpravách jako v případě I. segmentu, s výjimkou stoupaček. 

„Nežije se tu špatně, ale bez potíží to není"

Oba zlínské segmenty, první i ten druhý. Někomu život v nich plyne bez problémů, dohadů či nesrovnalostí a se stavem velkokapacitního bytového domu je spokojený. Jiný tam zažívá útrapy, nesváry a ani stav prý není nic moc.

Zrovna ve středu Deník zastihl před odchodem z I. segmentu jednu z tamních nešťastných obyvatelek. Smutek byl patrný také z její tváře.

„Zrovna jdu řešit jeden problém a zítra hodlám jít na přestupkové. Pořád mě totiž napadá jedna paní. Místo toho to ale nakonec vypadá, že viníkem a agresorem jsem já," povzdechla si obyvatelka. Právě kvůli vyostřené situaci se sousedkou si nepřála uvést jméno.

Nikdo ji prý nikdy nenapadl, věřila proto, že se jí to ani nikdy nestane.

„Co na to říct? Jinak jsme tu zažili dobré i špatné. Všechno je to v lidech," podotkla obyvatelka. Do prvního segmentu se nastěhovala dva roky poté, co byl postavený.

Dva roky tam pak žije se svými rodiči zase studentka Sabina. Se stavem objektu je celkem spokojená, i když by mohlo být prý o něco lépe.

„Je to tady celkem v pohodě, tedy až na některé lidi. Ničí tu věci a nechovají se nejlépe," vysvětlila Sabina Bartlová.

V sociálním bytě druhého segmentu zase už nějaký čas žije třiačtyřicetiletá Eva Macháčková se svou fenkou, která je kvůli zdravotním obtížím jejím asistenčním psem.

„Nejdříve jsem bydlela v garsonce, nyní v sociálním bytě. Už tu žiji šest a půl roku," upřesnila Eva Macháčková.

Je spokojená, zlepšovat se podle ní dá ale vždycky všechno.

„Že by to tady byla katastrofa, to každopádně ne. Já vycházím s každým. Akorát tu mám jednoho pána, se kterým se nemusíme," konstatovala Eva Macháčková.

Na jiný problém během svého života v segmentu nenarazila. A opravy? Kdyby se nějaké uskutečnily, byla by ráda.

„Tady u vchodu je mozaika z osmdesátých let. Je to prostě stará mozaika. I když ta se opravovat zřejmě nebude," konstatovala Macháčková. 

Fakta o segmentech Velkokapacitní bytové domy, byly postavené v sedmdesátých a osmdesátých letech Architekty byli pánové Gřegorčík a Zelina. V každém segmentu se nachází 365 bytů, ve kterých žije kolem tisícovky lidí. Segmenty disponují různými velikostmi malometrážních bytů od garsonek po 2+kk. Nájemné v běžných bytech činí 79,53 koruny za metr čtvereční. V bytech zvláštního určení, které jsou pro seniory, se platí 28 korun. Zajímavostí je, že na obou domech se nacházejí antény, které využívají pracovníci Integrovaného záchranného systému ke své komunikaci coby vysílačky. Domy jsou pod neustálým dohledem kvůli jejich technickému stavu. Neustále na nich probíhají opravy.