„Co na to hned tak říct? Je to pro mě šok," netajil radost starosta, když v pondělí v Baťově mrakodrapu přijímal po vyhlášení výsledků soutěže gratulace.

Vítěznou obec s počtem asi 670 obyvatel aktuálně trochu trápí, jak to s lidmi u nich bude do budoucna.

„Přestože máme u nás průmyslovou zónu, která vytváří přes 800 pracovních míst, se nám nedaří mladé lidi v obci udržet. Možná je to i kvůli tomu, že nemáme připravené žádné plochy pro výstavbu nových rodinných domů. Lokality nejsou totiž v našem majetku, i když se snažíme s vlastníky domlouvat," posteskl si starosta Slavkova.

Vesnicí roku Zlínského kraje 2017 se v pondělí 12. června 2017 stala obec Slavkov na Slovácku. Na snímku je starosta Libor Švardala.
Starosta Slavkova: I jako malá vesnice máme výborný společenský život

Hodnotitelská komise kvůli letošnímu ročníku Vesnice roku najezdila podle předsedkyně krajské hodnotitelské komise Martiny Horňákové (starostka Babic na Slovácku) spoustu kilometrů, strávila řadu hodin na cestách. Celkem se podívala do 14 obcí napříč krajem.

„Během jejich návštěv jsme se svezli starou tatrovkou, historickým autobusem, na traktorové vlečce, vojenskými auty či třeba koňským povozem. Navštívili jsme obecní úřady, kulturní domy, základní a mateřské školy, kostely, kaple, vesnická muzea, pekárnu či třeba sklepní vězení," shrnula předsedkyně.

Obce podle ní byly na vysoké úrovni, vybrat nejlepší nebylo jednoduché.

Ocenění se letos dočkali i ve Žlutavě na Zlínsku (Vesnice roku Zlínského kraje 2012), a to v podobě oranžové stuhy za spolupráci obce a zemědělského subjektu.

Vesnicí roku Zlínského kraje 2017 se v pondělí 12. června 2017 stala obec Slavkov na Slovácku. Na snímku je starosta Libor Švardala.
Starosta Slavkova: I jako malá vesnice máme výborný společenský život

„Trošku jsme o toto ohodnocení bojovali. A podařilo se," přiznala místostarostka obce Kateřina Kašpárková. Obec se totiž velmi snaží spolupracovat se zahrádkáři nebo myslivci.

„Máme tu jednoho pána, který nám hodně pomáhá zkrášlovat obec. Lidem radí, jak například ošetřovat správně stromy. U školy dokonce založil zahrádku. V ní vysadil vinnou révu a učí nejen děti, ale i dospělé, jak ji správně ošetřovat," vyzdvihla žlutavská místostarostka.

V Korytné na Slovácku před lety vysadili nové lipové aleje a také novou zeleň ve středu obce, což jim letos vyneslo jejich historicky první stuhu: zelenou za péči o zeleň a životní prostředí.

Komise soutěže o Vesnici roku přijela ve středu 7. června také na Slovácko. Mimo jiné navštívila i Nivnici a Korytnou.
VIDEO: Komise Vesnice roku navštívila čtyři přihlášené obce ze Slovácka

„Myslím si, že nás komise ocenila proto, že jsme celoročně pěkná obec. Ovšem kdyby k nám přijeli ještě o 14 dní později, bylo by to u nás všechno ještě krásněji rozkvetlé," řekl starosta Vladimír Janča.

Nejlepší společenský život je pak výsadou Vítonic na Kroměřížsku, za což získala obec modrou stuhu.

„Je to zásluhou všech lidí, kteří se podílejí na společenském životě, obětují tomu svůj volný čas," komentovala vítonická starostka Ladislava Hradilíková.

Zlepšovat je ale prý pořád co. V obci plánují sportovní zázemí pro děti, aby se měly kde scházet či úpravu zázemí u kulturního domu.

„Je to naše první stuha, určitě ji oslavíme. Všichni v obci si to zaslouží," dodala starostka.