Zatímco zítra ještě podle stávajícího řádu pojede směrem na Otrokovice dvanáct autobusů, příští sobotu to bude o devět více. „Některé z původních spojů zastavovaly jen na místním autobusovém nádraží a dosud přes město ani nejezdily. Takže to bude opravdu velký rozdíl,“ řekl napajedelský místostarosta Milan Vybíral.

Snahou města a dopravních společností je za pomoci krajského koordinátora dopravy vytvořit integrovaný dopravní systém s jednotnými jízdenkami. „Spouštíme nové spoje v časech, kde dosud žádné autobusy nejezdily,“ řekl vedoucí osobní přepravy ČSAD Vsetín Oldřich Holubář.

Do konce roku pak bude společnost vyhodnocovat, jak se zvýšená nabídka osvědčila. Napajedelský místostarosta dodal, že systém se bude rozvíjet postupně a bude zřejmě dva až tři roky trvat, než dojde k jeho úplné integraci. „Doufáme v trpělivost lidí. I měsíční časové jízdenky budou například až koncem roku, a ne hned,“ zmínil Vybíral. Přidané autobusy by měly ulehčit dopravu mnoha pravidelně i nepravidelně dojíždějícím lidem. „Teď nám samozřejmě v některé hodiny spojení chybí. Já i má dcera jezdíme skoro denně do Zlína, takže to uvítáme. Jsem ale trochu skeptická, z

da pak zase něco nezruší,“ podotkla Napajedlanka Milena Palová. Místní jsou podle ní hodně naučení jezdit autem a je otázka, jak rychle si zvyknou na možnost cestování autobusem. Hlavně noční spoje uvítá Napajedlanka Yvona Fojtů, která dojíždí na směnný provoz do Otrokovic.„Musím vyzkoušet, které ze spojů se mi budou hodit. Jízdní řád už jsem ale viděla a líbí se mi hlavně o víkendech večer. Jinak bych musela po práci jít z Kvítkovic pěšky,“ zmínila Fojtů.

Autobusy budou jezdit hlavně ze zastávky Napajedla Spořitelna, která je uprostřed města. Část bude zajíždět do místní části Otrokovic zvané Kvítkovice, část i na otrokovické vlakové nádraží. Koncem měsíce navíc dopravce ČSAD Vsetín nasadí na trasu i nízkopodlažní autobus, který pokřtí zástupci města a kraje 24. června.