„Nechť toto pivo si zachová na věky svou kvalitu, jinak propadneš hrdlem a vpletení do kola vykonáno na tobě bude," varoval ještě kníže přítomného zástupce pivovaru.

Svátek obce Spytihněv se letos konal podruhé.

„Loni to byl takový zkušební ročník. Měli jsme však pozitivní ohlasy, a tak jsme se do toho letos pustili znovu. Věřím, že se z této akce stane tradice a v obci budeme slavit nejen hody, pouť, ale i náš svátek," vysvětlil Vít Tomaštík, starosta obce. Při pohledu do kalendáře však může být někdo zmatený. Většinou se tam objevuje jen státní svátek Mistr Jan Hus. Toto prastaré jméno totiž už většina dnešních kalendářů neobsahuje.

„Skutečně. Co mám vysledované, tak asi jen pět procent kalendářů ještě obsahuje jméno Spytihněv. Na nápravu máme ale jen malé páky. S tím by nám mohli pomoci třeba naši zákonodárci," s úsměvem odkázal starosta na hosta slavností, místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Bartoška.

Zdroj: Youtube

„Co jsem se díval, tak má vaše obec opravdu velmi bohatou historii. V literatuře jsem se dočetl, že vaše obec kromě daní odváděla do Prahy i jednoho vola ročně. To by se možná mohlo obnovit," smál se Jan Bartošek. Do davu pak letěla něčí poznámka: „To by se vylidnila půlka vesnic."

Po slavnostním úvodu a knížecích ceremoniích už nic nebránilo ochutnávání knížecího piva. A protože se jednalo o svátek obce, probíhalo to jako na každé oslavě. Rozdávaly se koláčky a pro hosty bylo připraveno na zub i něco voňavého z kotlíku.

Co by to bylo za oslavu bez pořádné muziky. O tu se postaraly pěvecké soubory Babčice a Chlapčiska. Hru na skleněnou harfu pak předvedl rodák z nedalekých Halenkovic Petr Špatina.

„Nevěděli jsme, co vyvedeme o víkendu, tak jsem přijala pozvání od rodiny a dorazili jsme. Je to moc hezky připravené," pověděla jedna z návštěvnic Miroslava Kostková z Otrokovic.