Soudy řeší desítky případů

Přes devadesát lidí a podnikatelských subjektů, kteří neplatili za vodu, čeká na soudní řízení a exekuci. Ve sto osmdesáti jedna případech museli i zastavit dodávky. „To ale bereme jako krajní řešení, ke kterému přistupujeme až po vyčerpání všech předcházejících kroků,“ uvedl finančně obchodní ředitel Zlínské vodárenské Petr Tejchman.

Milionové dluhy se podle informací společnosti nahromadily za dobu několika let. „Proto tato situace nějak výrazně neovlivňuje hospodaření společnosti,“ zdůraznil s tím, že to ale samozřejmě není příjemné.

Také E.ONu, celorepublikovému dodavateli elektřiny a plynu, řada odběratelů neplatí. „Nevedeme si regionální statistiky, ale každý rok jde celoplošně o částku blížící se někdy až milionu korun,“ sdělila Božena Herodesová z tiskového oddělení společnosti.

Před odpojením proudu jsou lidé několikrát upozorněni. „Dostanou dvě upomínky, a pokud stále neplatí, tak i oznámení o přerušení dodávek. Do doby, než přijde náš pracovník odpojení provést, mají ale pořád možnost zaplatit, a pak mu předložit stvrzenku,“ upřesnila.

Proud lze mít na splátky

Společnosti ovšem berou v potaz složitou situaci, do které se mohou lidé dostat. „Nabízíme jim možnost sjednání splátkových kalendářů,“ apeloval na dotyčné obchodní ředitel Zlínské vodárenské Tejchman.

Zanedbatelné oproti jiným distributorům energií jsou však například pohledávky Tepla Zlín. „Nejspíš to bude tím, že mezi našimi odběrateli nejsou jednotlivé domácnosti, ale třeba bytová družstva, která si to už sama hlídají,“ míní ředitel firmy Josef Morys.