"Nemohu říci, že bychom jich tady měli enormní množství, ale je jich tady stále více," podotkla starostka. Kolik výherních automatů by mělo být zrušeno, není zatím jasné. Není ani možné vyčíslit, o kolik peněz z provozu přístrojů radnice ročně přijde, do svého rozpočtu zatím získává 1,5 milionu korun.

Vyhláška má vymezovat okruhy ve městě ohraničené ulicemi, ve kterých se přístroje nesmějí objevit. Výherní automaty by měly zmizet například z okolí školních budov, sociálních zařízení, kulturních institucí či objektů státní správy.

K podobnému kroku se chystá také město Vsetín. Mluvčí radnice Eva Stejskalová dnes řekla, že vše je zatím v přípravné fázi. "Začínáme cítit, že je to problém," podotkla. Naopak Otrokovice o podobné právní úpravě neuvažuje. "Prozatím nemáme takové problémy, abychom provozovatele výherních automatů omezovali vyhláškou," reagoval mluvčí Milan Plesar.

Krajské město Zlín schválilo vyhlášku v září, počet přístrojů se tak od října snížil na polovinu. Radnice vypracovala seznam podniků, které automaty mohou provozovat. Hlavním kritériem výběru míst, kde je možno provozovat výherní přístroje, byla lokalita. Tyto jsou vzdáleny minimálně 100 metrů od hranice pozemku, na kterém stojí například školní zařízení.

Vypracování detailního seznamu provozů, kde se přístroje mohou objevit, kritizoval minulý týden Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten chce, aby ministerstvo vnitra prověřilo postup obcí při určování těchto míst. Podle antimonopolního úřadu je tento postup diskriminační a omezuje konkurenci. Města prý mají zvolit jiný systém. Úřad ale s vyhláškami nemůže nic dělat, na obce se nevztahuje zákon o hospodářské soutěži. Podle vnitra je postup obcí v pořádku.

Ve Zlínském kraji platí vyhláška o omezení provozu automatů také například v Kroměříži či Uherském Hradišti.

Přečtete si také:

Vyhláška o automatech je podle ÚOHS diskriminační

Výherní automaty: ve Zlíně jich má zůstat jen polovina

Zlín vytěsní hrací automaty z blízkosti škol a obytných čtvrtí