Holičství má zařízeno stylově. Kromě retro rádia nechybí ani kožená sedačka, elegantní tapeta na stěnách a nabídky whisky a doutníků. Kromě klasického stříhání hlavní lákadlo leží na poličce u zrcadla – klasická břitva.

Někteří muži 
se prostě styděli

„Dříve jsem dělala ve smíšeném kadeřnictví a všimla jsem si, že některé procedury si muži nedopřejí, ať už proto, že nejsou v nabídce, nebo se stydí před ostatními. Třeba dobarvování vousů a vystříhávání chloupků jim přišlo zženštilé, popřípadě měli pocit, že by je u toho ženy pohrdavě pozorovaly. Pak jsem ve světě a následně v Praze objevila tradiční holičství, která mě naprosto okouzlila," popisuje motivaci k otevření salonu Chavik.

„Myslela jsem, že klientelu budou tvořit převážně starší páni, kteří mají odrostlé děti a přijdou si ke mně odpočinout a vyhnout se shonu, ale většinou přicházejí muži mezi třicítkou a čtyřicítkou, část z nich dokonce ani není ze Zlína, ale třeba jsou ve městě jen na chvíli a mají zkušenosti s tradičními holičstvími z Prahy, tak přijdou. Další velkou skupinu tvoří studenti," vyjmenovává Chavik.

„Překvapilo mě také, kolik mužů přichází na konzultaci ohledně péče o vousy a pleť. Ukazuje se, že tu chybí péče, kadeřnictví a holičství je hodně, ale čím dál víc muži chtějí péči o pleť, vlasy, vousy. Nevědí, jak si vousy upravovat, nebo co používat za přípravky. Navíc si začínají uvědomovat, že ze zdravé pleti roste zdravý vous," prozrazuje holička.

A jaký je vlastně hlavní rozdíl v holení břitvou a žiletkou? „Zážitek. Každý muž se může dnes doma během pár minut oholit žiletkou, které jsou velmi sofistikované, ale ke mně si přijde odpočinout, načerpat energii. Může si dát doutník, whiskey nebo kávu a udělat si chvilku pro sebe," vysvětluje Chavik. Na délce vousů podle ní nezáleží.

Ideální délka vousů pro holení neexistuje

„Neexistuje ideální délka vousů pro holení. Zákazníci přicházejí s krátkými vousy, protože vědí, že se nechávají oholit. Když jsou vousy delší, zkrátíme je první strojkem a pak zbytek oholím břitvou, ale ještě jsem neměla zákazníka s plnovousem po hruď, co by chtěl oholit do hladka," směje se Chavik.

Za holení s napařovacím ručníkem si klient zaplatí 350 korun a stráví půl hodiny v křesle s absolutní péčí. O hygienu se bát nemusí, holička používá jednorázové břitvy. Za skutečně hodnotný zážitek si muž trochu připlatí. Přes hodinu trvající péče zahrnující stříhání, holení, peelingovou masáž obličeje a masáž hlavy a ramen si Chavik účtuje 1050 korun, při použití masky pak ještě o dvě stě korun víc.

„Tyto procedury většinou muži dostávají jako dárek, jen málo z nich si je pořídí sami, ale jsou i takoví," popisuje hlavní priority klientů holička. Časem by chtěla otevřít tradiční holičství, kam by mohli muži chodit bez objednávky, ale zatím nemá partnery, kteří by se k projektu připojili.

„Je to podnikatelská investice a málokomu se chce při dobře rozjetém obchodu rozjíždět nový byznys. Ale i tak věřím, se mi to jednou podaří," uzavírá optimisticky Dagmar Chavik.

JAKUB MIKEL