VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výstava hmyzu: Beseda praskala ve švech. Největší zájem byl o ochutnávku hmyzu

Otrokovice – Jako ve velkém mraveništi. Tak vypadala v sobotu dopoledne již 49. Mezinárodní entomologická výstava a výměnné dny v otrokovické Besedě.

28.1.2017
SDÍLEJ:
Fotogalerie
27 fotografií

49. Mezinárodní entomologická výstava a výměnné dny v otrokovické Besedě.Foto: DENÍK/Jana Zavadilová

Myšlenka zrodu této výstavy se vylíhla před více jak dvaceti lety v hlavě organizátora akce Dana Čagánka.

„Dříve jsem musel jezdit na tuto výstavu do Prahy, tak jsem si řekl, proč ji neuspořádat i na Moravě," prozradil.

Podle jeho slov si v sobotu v Besedě dalo sraz 86 vystavovatelů nejen od nás, ale i z Maďarska, Slovenska, Polska, Ruska i Německa. Nenechaly si ji ujít téměř dva tisíce návštěvníků. Počet vystavených exemplářů by snad nikdo nespočítal a jejich hodnotu ani nevyčíslil, každá sbírka má totiž podle slov Dana Čagánka sběratelskou hodnotu.

„Můžeme ale tady vidět i největšího brouka na světě Titanus Giganteus (české názvy jsou titan obrovský a tesařík největší) z Jižní Ameriky. No a velkým lákadlem je ochutnávka hmyzu," představil Dan Čagánek.

Tyto speciality návštěvníkům opět připravovala známá odbornice docentka Marie Borkovcová. Je profesorkou na Mendelově univerzitě v Brně, kde učí zoologii a biologii pro odpadové hospodáře. Již patnáct let se také zabývá entomofágií, neboli laicky řečeno, využitím hmyzu v gastronomii.

V Otrokovicích ji doprovázel a laskominy z červů jí pomáhal připravovat její přítel Vladimír Fišer. „Je to skvělé, letos je tady snad o polovinu více lidí, jak minule, ten zájem nás velmi těší," usmáli se.

U jejich stanoviště nebyl ani kousek místa volný. U stolu, kde se chystaly tyto chuťovky se tísnili labužníci, kteří na jejich konečnou úpravu netrpělivě čekali.

Mohli zde ochutnat nejen perníky se zapečenými šváby nebo mravence v čokoládě. Největší zájem měli o smažené moučné červy. „Recept je jednoduchý," prozradila docentka Borkovcová.

„Stačí je osmažit na kvalitním oleji a jen posolit. Jsou křupaví a lahodní," dodala. Podle ní jsou dvě skupiny lidí. Ti, kteří nedají tyto dobroty nikdy do úst a ty, kteří si je zamilují. Její slova potvrdily i dvě ochutnávající slečny. „Je to jako oříšky nebo lupínky, docela mi to chutná," řekla Adriana Hanělová ze Zlína. Její sestra Natálie se nakonec k ochunávce neodhodlala.

Zvědavost přivedla do Otrokovic i Lenku Buckovou z Hostišové. „Je to tady báječné, oslovila mě tady ta pestrost a barevnost," ocenila výstavu i její atmosféru.

Autor: Jana Zavadilová

28.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Účinkování Miroslava Jakeše na Valašské rally ukončila havárie
30

VIDEO: Účinkování Miroslava Jakeše na Valašské rally ukončila havárie

36. ročník Janča Valašské rally. Jan Kopecký
4

Tempo Valašské Rally udává favorit Kopecký

Přechod na letní čas zpozdí dva trolejbusové spoje

Dopravní společnost Zlín - Otrokovice (DSZO) počítá v noci ze soboty na neděli s mírným zpožděním dvou nočních spojů v souvislosti s přechodem na letní čas.

Četná zranění? Hráči kašlou na trénování, upozornil Skopalík

Region – Fotbal hodně bolí a ve velké míře přináší újmy na zdraví. To se potvrdilo v zajímavé studii studentky třetího ročníku Vyšší odborné školy zdravotnické ve Zlíně Ivany Sedlákové, která prověřovala úrazovost hráčů a hráček v nižších soutěžích (I. až IV. třída).

Mít jen krásnou tvář nestačí. Vítězce Miss Face se otevřou dveře k modelingu

Půvab a sympatie. To jsou triumfy v rukávu dívek, které se chtějí stát Miss Face Czech Republic. Ty, které uspějí v soutěži, mohou nejen reprezentovat naši republiku v lákavých a dalekých koutech světa, ale otevírají se jim i dveře do vysněného světa modelingu.

Češi ve Zlíně zdolali i Skoty

Výběr trenéra Jana Suchopárka si včera poradil 1:0 se Skotskem, a pokud v pondělí neprohraje s Rakouskem, zajistí si účast na šampionátu v Gruzii.V prvním poločase měli navrch přímočařejší hosté, ale brankáře Jedličku dokázali překonat pouze z ofsajdu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies