VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výstava hmyzu: Beseda praskala ve švech. Největší zájem byl o ochutnávku hmyzu

Otrokovice – Jako ve velkém mraveništi. Tak vypadala v sobotu dopoledne již 49. Mezinárodní entomologická výstava a výměnné dny v otrokovické Besedě.

28.1.2017
SDÍLEJ:

49. Mezinárodní entomologická výstava a výměnné dny v otrokovické Besedě.Foto: DENÍK/Jana Zavadilová

Myšlenka zrodu této výstavy se vylíhla před více jak dvaceti lety v hlavě organizátora akce Dana Čagánka.

„Dříve jsem musel jezdit na tuto výstavu do Prahy, tak jsem si řekl, proč ji neuspořádat i na Moravě," prozradil.

Podle jeho slov si v sobotu v Besedě dalo sraz 86 vystavovatelů nejen od nás, ale i z Maďarska, Slovenska, Polska, Ruska i Německa. Nenechaly si ji ujít téměř dva tisíce návštěvníků. Počet vystavených exemplářů by snad nikdo nespočítal a jejich hodnotu ani nevyčíslil, každá sbírka má totiž podle slov Dana Čagánka sběratelskou hodnotu.

„Můžeme ale tady vidět i největšího brouka na světě Titanus Giganteus (české názvy jsou titan obrovský a tesařík největší) z Jižní Ameriky. No a velkým lákadlem je ochutnávka hmyzu," představil Dan Čagánek.

Tyto speciality návštěvníkům opět připravovala známá odbornice docentka Marie Borkovcová. Je profesorkou na Mendelově univerzitě v Brně, kde učí zoologii a biologii pro odpadové hospodáře. Již patnáct let se také zabývá entomofágií, neboli laicky řečeno, využitím hmyzu v gastronomii.

V Otrokovicích ji doprovázel a laskominy z červů jí pomáhal připravovat její přítel Vladimír Fišer. „Je to skvělé, letos je tady snad o polovinu více lidí, jak minule, ten zájem nás velmi těší," usmáli se.

U jejich stanoviště nebyl ani kousek místa volný. U stolu, kde se chystaly tyto chuťovky se tísnili labužníci, kteří na jejich konečnou úpravu netrpělivě čekali.

Mohli zde ochutnat nejen perníky se zapečenými šváby nebo mravence v čokoládě. Největší zájem měli o smažené moučné červy. „Recept je jednoduchý," prozradila docentka Borkovcová.

„Stačí je osmažit na kvalitním oleji a jen posolit. Jsou křupaví a lahodní," dodala. Podle ní jsou dvě skupiny lidí. Ti, kteří nedají tyto dobroty nikdy do úst a ty, kteří si je zamilují. Její slova potvrdily i dvě ochutnávající slečny. „Je to jako oříšky nebo lupínky, docela mi to chutná," řekla Adriana Hanělová ze Zlína. Její sestra Natálie se nakonec k ochunávce neodhodlala.

Zvědavost přivedla do Otrokovic i Lenku Buckovou z Hostišové. „Je to tady báječné, oslovila mě tady ta pestrost a barevnost," ocenila výstavu i její atmosféru.

Autor: Jana Zavadilová

28.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vítězný vůz Škoda Fabia R5 s posádkou Jan Kopecký - Pavel Dresler
46

Kopecký zůstává neporažen, Jakeš si v Krumlově třetím místem spravil chuť

Škoda 110 R.
AUTOMIX.CZ
13

Škoda zvažuje sporťák inspirovaný legendárním "erkem". Jak by mohl vypadat?

O nemoci očí s doktorkou Dospělovou ON-LINE

ON-LINE ROZHOVOR / Jak poznat, že nemáte oči v pořádku? Proč se už dnes nemusí do očí řezat skalpelem? Jak se vlastně léčí šedý zákal? A vadí časté sledování televize či sezení u televize?

Pavel Kříž nejprve přijel na koni, aby pak v neděli rozhodl zápas pro Slavičín

Velmi blízko konečné čtvrté příčce ve Fortuna divize D jsou po víkendu fotbalisté Slavičína. TVD doma po velkém boji splnilo roli favorita a tři kola před koncem má slibný čtyřbodový náskok.

AKTUALIZOVÁNO

Muzejní noc ve Zlíně: radost ze světelné šou i historického autobusu

Galerijní a muzejní noc ve Zlíně má v krajském městě dobrý zvuk, vždyť si ji opět po roce nenechaly ujít tisícovky lidí. I letos byl pro návštěvníky netradiční noci připraven bohatý umělecký a společenský program.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies