Podle starosty Kroměříže Miloše Malého, který celé setkání inicioval, bylo stanoveno několik postupů pro eliminaci dalších záplav. „Nejsme schopni odstranit toto nebezpečí stoprocentně, ale je možné zmírnit je o třicet až čtyřicet procent. Navíc je to práce na dlouhou dobu,“ upozornil Malý.

Jedním z výsledků setkání je pak například rozdělení do několika pracovních skupin, z nichž každá bude ve svém obvodu jednat se správci povodí. „Problematiku bude třeba zapracovat také do pozemkových úprav,“ podotkl Malý s tím, že hodlají například nalézt vhodné místo pro výstavbu malého poldru nad obcí Zlobice. „Následně pak bude naším úkolem sehnat alespoň padesátku podpisů na pozemkové úpravy v Bojanovicích,“ vysvětlil Malý.

Už nyní je jasné, že do dvou měsíců zpracují vlastníci toků, kterými jsou Lesy České republiky, projekt na úpravu koryta Věžeckého potoka. „Pak dojde k jeho opravě, která bude hotova přibližně do konce roku,“ nastínil starosta Malý.

Starostka vodou zasažených Zlobic a jejich místní části Bojanovice Romana Kozáková by však uvítala, pokud by Lesy ČR potok vedoucí z Věžek do Zlobic především vyčistily. „Bylo mi řečeno, že jim to mohu dokonce nařídit. Myslím si ale, že tu situaci vidí sami. Bylo by dobré, kdyby alespoň z koryta vysekali stromy, odstranili kameny a prohloubili jej,“ povzdechla si Kozáková.

Podle kroměřížského starosty Malého vyrazí do terénu také pracovní skupiny, jež budou s uživateli a vlastníky pozemků procházet osevní plány. „Je třeba vytvořit takovou drsnost krajiny, aby došlo ke zpomalení vody při jejím stoku a rozmělnění povodňové vlny do většího časového úseku,“ vysvětlil Malý.
Zemědělci se však brání tomu, že by v krajině vysazovali nevhodné plodiny. „Pravidelně je střídáme, takže nejsme určitě původci toho, co se v těchto obcích stalo. Takzvané širokořádkové plodiny, jako je například kukuřice, navíc do svažitých oblastí nevysazujeme,“ dodal předseda Agrodružstva Postoupky Jan Hašek.