„Ta louka se jmenuje Dobšena a leží v severní části Bílých Karpat, uprostřed lesů na jihozápadním svahu hory Královec, známé díky rozhledně a stejnojmenné naučné stezce," popsal Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody. Na ploše 1,5 hektaru je evidováno na 360 druhů rostlin, mimo jiné 8 druhů orchidejí včetně silně ohrožených kruštíků bahenních, vstavačů mužských a hlavinek horských. Nalézt lze také krásnou lilii zlatohlavou či z rašelinišť známý suchopýr širolistý. Dobšena je domovem také řady živočichů.

O Dobšenu se místní organizace Českého svazu ochránců přírody z nedalekých Valašských Klobouků začala starat počátkem 80. let.

„Tehdy jí hrozil zánik, neboť o odlehlé místo v horách řadu let nikdo nepečoval a ono postupně zarůstalo křovinami a náletem smrku," dodal Jan Moravec. Od té doby se zde každoročně sjíždějí začátkem léta desítky dobrovolníků z celé země, aby vzali do rukou kosy a hrábě. Právě díky obhospodařování bez mechanizace dnes patří Dobšena mezi nejzachovalejší ativnější zbytky bělokarpatských luk na jižním Valašsku.

„V posledních letech se však i v tomto kraji začínají rozmáhat spekulace s pozemky. Navzdory tomu, že Dobšena je zařazena mezi přírodní památky, vlastník s pochybnými úmysly by mohl veškerou dosavadní práci přivést vniveč," vyjádřil obavy ochránce přírody Moravec.

Proto se Český svaz ochránců přírody rozhodl Dobšenu vykoupit. Umožnila mu to veřejná sbírka Místo pro přírodu.

Již před několika lety zakoupil Český svaz ochránců přírody z odkazu místní příznivkyně navazující les zvaný Stráž, který je postupně proměňován ze smrkové monokultury na přírodě blízký les.

„Dobšena tvoří spolu se Stráží unikátní soubor typické krajiny jižního Valašska v péči Českého svazu ochránců přírody," podotýká Miroslav Janík, předseda místní organizace Českého svazu ochránců přírody Kosenka.

Jak vypadá taková krajina, kde po staletí hospodaří člověk ruku v ruce s přírodou, se můžete přesvědčit sami. Naučná stezka Královec prochází přímo Stráží a na nedalekou Dobšenu vás informační tabule spolehlivě navede.⋌(hed)