Co dělat se starým stromem, který přináší stovky kilogramů plodů téměř každý rok, nevěděla ještě v lednu rodina Andersových, která má chráněnou oskeruši na zahradě. Obrátila se proto na redakci Deníku, která jim zprostředkovala pomoc od Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

„Je to pěkně prořezané i zakryté,“ zhodnotil v sobotu majitel zahrady, kde strom roste, Bohumil Anders. Sám se snažil už dříve spoutat rozestupující se hlavní větve řetězy. Popruhy dodané specialistou však připadají i jemu mnohem lepší. „Podívejte se, jak to pěkně drží,“ komentoval.

Na léčivé plody jeřábu si chodí i lidé z okolí. „Pálenka je dobrá třeba na astma, používá se i při střevních potížích,“ zmínila paní domu Marie Andersová.
Ošetření stromu trvalo specialistovi dvě soboty. „Možná by to chtělo zřezat ještě trochu. Ale pokud nic neohrožuje, nebude s tím problém,“ řekl ošetřovatel oskeruše Pavel Žufánek z Buchlovic na Uherskohradišťsku. „Poničí jedině můj plot,“ odpověděl se smíchem Anders.

Rodina prý po reportážích o osudu stromu zažila veselé chvíle. „Třeba známý mi napsal esemesku, že na financování oskeruše nejsou prostředky. Proto budeme ona i já utraceni,“ smál se Bohumil Anders. Jeho paní přidala, že zvala na fotografování i jednoho souseda. Ať se prý ale oholí, jestli chce být vidět v novinách. Hlavní však je, že strom je ochráněný před nepříznivým povětřím. „Děkujeme za zprostředkování pomoci,“ loučili se Andersovi.