Rybníky Brumov

Co lze chytit: kapr, pstruh, štika, okoun, candát, jeseter, amur

Cena denní povolenky: 150 Kč chyť a pusť. Za kilo chyceného kapra, pokud si jej chtějí odnést, zaplatí 90 Kč, za pstruha 135 Kč. Povolenky lze zakoupit přímo na místě

Luhačovická přehrada

Co lze chytit: štika, candát, okoun, kapr, lín, úhoř, plotice, cejn, jeseter malý .

Cena povolenky: 300 Kč denní, 800 Kč třídenní, 1200 Kč týdenní, 5000 Kč roční, dětské jsou poloviční. Zakoupit je lze na rybářské chatě v Luhačovicích. Rybář musí být držitelem státního rybářského lístku

Řeka Morava

Co lze chytit: kapr, candát, štika, amur, sumec, cejn, plotice, perlín, ouklej

Cena povolenky: 950 Kč roční, 150 Kč denní. Rybolov je povolen jen registrovaným rybářům. Povolenky lze koupit v jakékoliv kanceláři Moravského rybářského svazu

Říčka Mojena v Otrokovicích

Co lze chytit: kapr, candát, štika, amur, sumec, cejn, plotice, perlín, ouklej

Cena povolenky: 950 Kč roční, denní 150 Kč. Rybolov je povolen jen registrovaným rybářům. Povolenky lze koupit v jakékoliv kanceláři Moravského rybářského svazu

Vodní nádrž Všemina

Co lze chytit: pstruh, candát, amur, štika, sumec, kapr, okoun či plotice

Cena denní povolenky: 300 Kč. Lze ji zakoupit na recepci tamního hotelu

Fryštácká přehrada

Co lze chytit: kapr, amur, štika, candát, sumec, bolen či cejn

Cena povolenek: týdenní 500 Kč, roční 3200 Kč. Zakoupit je lze v kanceláři zlínského rybářského spolku

Štěrkoviště v Otrokovicích

Co lze chytit: kapr, candát, štika, amur, sumec , cejn, plotice, perlín, ouklej

Cena povolenky: roční 1000 korun, jen pro registrované rybáře. Musí mít minimálně rybářský státní lístek

Rybník Argalaška ve Hvozdné

Co lze chytit: kapr, amur, štika, pstruh

Cena denní povolenky: 250 Kč. V ceně je jedna ušlechtilá ulovená ryba, kterou si rybář může ponechat. Povolenky lze zakoupit v kiosku u p.Smrčky či v rodinném domě č. p. 81 u p. Zámečníkové

Rybník Výlanta ve Fryštáku-Dolní Vsi

Co lze chytit: kapr, amur, lín, candát a štika

Cena denní povolenky: 150 Kč chyť a pust. V případě ponechání ryby je doplatek 75 Kč za kilo. Povolenky se prodávají v lovné dny

Zboženské rybníky u Zlína

Co lze chytit: amur a kapr

Cena denní povolenky: 100 Kč chyť a pusť, 150 Kč 1 kus kapra či amura je možné si pak ponechat. Povolenku lze zakoupit přímo na místě u správce

Sehnat vybavení pro rybáře? Žádný problém

„Jak já říkám, na chytání stačí i kolík od rajčat," říká Michael Javora, předseda Moravského rybářského svazu, místní organizace Zlín. Na půjčovny přímo u vodních ploch podle něj rybář narazí jen výjimečně.

„Dobré je koupit si jednoduchou sadu, třeba v některém z marketů. Takový naviják lze koupit od tří stovek nahoru. Rybaření celkově má tu výhodu, že se dá výbava pořídit od řádů stovek do několika tisíc korun. Začátečník ji může mít třeba i jen do pěti set," dodává.

Hůř je na tom zlínský spolek rybářů. Byť je jedním z nejstarších, peníze na činnost se mu nedaří sehnat.

„Všechno taháme z příspěvků našich členů," přiznává Michael Javora. 

Jen zlínská organizace má asi 1400 členů

Příroda, úlovky, dobří kamarádi a hlavně požitek z toho všeho. Tím vším je pro Milana Beránka ze Zlína-Podvesné rybaření. Dal se na něj už před pětašedesáti lety po vzoru svého táty či dědečka a vlastně i ostatních příbuzných.

„Začal jsem chodit rybařit už jako malý kluk," vzpomíná. Za uplynulé desítky let se mu prý sice nepodařilo chytit žádný obrovský úlovek, smutný z toho ale není.

„O tom to není. Byl jsem různě na rybách nejen v Česku, ale třeba i v Mongolsku. Chytl jsem už třeba štiky přes metr, kilové či i větší pstruhy," říká. Jako správný rybář radí, že rybu je třeba při lovu obelstít. Na dotyčném pak je, zda si ji ponechá, či pustí zpátky do vody.

„Samozřejmě musí mít zákonitou délku a nesmí být v dané době hájená," připomíná.

A když už ryby loví, rád si je dopřává také na talíři. Peče je nejraději na uhlí, pak z nich dělá také polévky, řízky či saláty. O následovníka snad zatím nemá nouzi.

„Starší syn se rybaření věnuje pořád, mladší už toho nechal. Jeden vnuk se tomu věnuje částečně, druhý s tím už také skončil," dodává Milan Beránek.

Předseda Moravského rybářského svazu ve Zlíně Michael Javora pěje na Milana Beránka samou chválu. Už padesát let totiž školí ke zmíněné vášni děti, čímž tak vychoval v podstatě všechny rybáře ve Zlíně.

„Takového člověka má málokterý svaz," říká Michael Javora. Zlínská organizace čítá asi 1400 členů, řadí se k největším v rámci Moravského rybářského svazu.

„Letos jsme vyškolili kolem šedesáti dětí, které v červnu složily zkoušky na svůj první rybářský lístek, aby přes prázdniny mohly rybařit. Máme tak spoustu mladých následovníků, které si vychováváme v kroužcích napříč Zlínskem," vyzdvihuje předseda.

Své revíry zarybňují rybami za zhruba milion korun. Rybáři v nich tak mohou lovit kapry, štiky, candáty i amury. „Také řeka Dřevnice je dobře zarybněná. Stačí se podívat a vidíte tam spoustu ryb jako parmy, okouny, štiky, pstruhy či mníky," jmenuje.

Rybí salát Milana Beránka ze Zlína

Rybu očistíme, vykucháme, zbavíme šupin, pořádně prosolíme a necháme dva dny proležet. Po dvou či třech dnech rybu vytáhneme a dáme do nálevu. Ten uděláme z třetiny octa a třetiny vody, přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření.

Po třech dnech vytáhneme rybu, z ní pak hrubé kosti (drobné se v podstatě rozleží) a nasekáme maso na drobné kousky. Nakrájíme na drobno cibuli, vmícháme Kunovjanku, majonézu a můžeme podávat. Rybí salát vydrží zhruba 14 dní v lednici, je možné jej skladovat i ve sklenici. 

POZNÁMKA JARMILY KUNCOVÉ

Rybáři vědí, co si na talířek dají

Jíst ryby je nejen zdravé, ale zároveň i dietní. I ta nejtučnější totiž obsahuje méně kalorií než maso. Toto je snad už všeobecně známá skutečnost. Ovšem zatímco někteří z nás si nějakou tu rybu zakoupí například v nějakém marketu, rybáři jsou na tom možná lépe. Když si ji totiž uloví v jejich revíru, vědí zřejmě moc dobře, co si na talířek dají. Do ryb v obchodě nevidíme. A v tom tkví právě ta rybářská výhoda.

A co více… Rybaření může být a je nezapomenutelným zážitkem. Koneckonců řada cestovních kanceláří či agentur už roky nabízí dovolenou na rybníku spojenou s rybařením, rybolov v zahraničí či v domovském Česku. Navíc pořídit si rybářské náčiní není žádnou extra drahou záležitostí. Proto nevoní-li vám kupované ryby, směle do rybaření…