„Na veřejné toalety nechodím moc často, ale podle mého názoru by snesly nějakou modernizaci. Já osobně si radši zajdu někam do supermarketu, kde jsou záchodky pěkné,“ míní devětašedesátiletá Jarmila Staveníková ze Zlína. Úroveň veřejných toalet se nijak nelíbí ani jednadvacetileté Heleně Vendové. „Na zlínských toaletách jsem několikrát byla, ale vůbec se mi k tomu nechce vyjadřovat. Je to podle mě šílené. Chtělo by to trošku hygieny,“ popisuje jednadvacetiletá studentka.

Naopak jejich čistota se zdá ucházející Josefu Kalouskovi ze Vsetína. „Přes krajské město jenom občas projíždím, takže někdy zajdu na veřejné toalety na autobusovém nebo na vlakovém nádraží. Podle mě jsou oboje ale celkem slušné,“ řekl Kalousek. V krajském městě s téměř osmdesáti tisíci obyvateli si lidé mohou odskočit na čtyři veřejné toalety. O dvě provozovny se starají Technické služby, další dvě jsou v rukou soukromníků.

Podle zástupce ředitele Technických služeb Zlín Jaroslava Divokého na pořádek na toaletách dohlížejí jejich zaměstnanci každou hodinu. „Hygienická kontrola k nám chodí většinou jenom na udání, ale ještě nikdy nic zásadního nenašla. Obě místa odpovídají všem požadovaným hygienickým normám,“ vysvětlil Divoký. Technické služby také ve svých provozovnách evidují počet návštěvníků. „Jenom za minulý měsíc přišlo na toalety téměř sedm tisíc lidí. Tento počet je každý měsíc srovnatelný,“ dodal Divoký.

Hana Trčková