VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z idylky u grilu může být tragédie, varují hasiči

Zlínský kraj – Sezona grilování je tady. Jenomže i taková oblíbená zábava se může lehce změnit v noční můru. Lidé si velmi často neuvědomují, že grilování s sebou přináší celou řadu rizik.

31.5.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: HZS Zlínského kraje

Nejenom zažívacích, ale i těch souvisejících s požáry. Ve Zlínském kraji se už objevily první případy, kdy lidé místo pochutnávání si na masu volali hasiče.

„Před pár dny vyjížděla jednotka do Kroměříže, kde začalo při grilování hořet. Zjistili jsme, že za to mohl netěsnící ventil od plynové lahve,“ popsal jeden z mnoha případů mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle jeho odhadů jde o stovky, ne-li tisíce případů ročně, kdy místo grilování lidé musejí hasit požár. „Ne všechny události jsou nám totiž hlášené. My jsme voláni až tehdy, kdy lidé oheň nejsou schopni sami zvládnout,“ vysvětlil mluvčí.

Hasiči tak už například likvidovali požáry pergol, přístřešků, altánů, dokonce i střech a lesů. „Díky technickým novinkám je nyní možné grilovat prakticky všude. Nejenom v přírodě, ale i na balkonech domů či dokonce přímo v bytech,“ podotkl Mitáček.

Právě proto by lidé měli být o to víc opatrnější. Výrobci totiž nabízejí nejrůznější druhy paliv. Nebezpečné tak může být jejich nevhodné zapálení. „Lidé jsou nedočkaví a zkouší to všemožně urychlit. Takže k podpalování používají různé gely, plyny a další, což už může zavinit nekontrolovatelné rozhoření,“ upozornil.

Další úskalí dokonce tkví i v samotné přípravě pokrmů. „Do ohně kape olej či olejové marinády, lidé mají poblíž ohniště spoustu hořlavých věcí. Navíc stojí v blízkosti grilu, takže může chytnout i jejich oděv,“ vysvětlil dále mluvčí.

Třetím nebezpečím je pak uhašení ohně. „Jídlo se připravuje při teplotách někde kolem sto až tři sta padesáti stupňů, ale samotné palivo má teplotu mnohonásobně vyšší. A vyhasíná i několik hodin. Proto je třeba jej řádně uhasit a počkat, až vychladne. Například některé domácí grily pracují na bázi bambusového dřevěného uhlí, které vůbec nekouří,“ podotkl Ivo Mitáček.

Častou součástí grilovací party je i alkohol. S přibývající hladinkou nejenom že lidé ztrácejí zábrany, ale do ohně házejí pak už i věci všeho druhu. Mají však snížené reakce, což se opět nemusí vyplatit. A co víc, pokud lidé způsobí svou nedbalostí požár, mohou za to zaplatit i pokutu.

Autor: Šárka Šarmanová

31.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rihards Bukarts (vpravo čelem) v lotyšském dresu v zápase s Ruskem na MS 2017

Zlín posílil bratr Rihards Bukarts. Na zkoušce uspěli Freibergs i Illo

Jak reklamovat koupený dům či byt

Starý chodník byl už celý zničený, konečně ho opravují

Zhruba 40 let starý chodník opravují nyní v Otrokovicích, a to v části Trávníky, ve směru od Kauflandu. Podle mluvčí otrokovické radnice Romany Stehlíkové byl už v havarijním stavu, na povrchu se v asfaltu tvořily bubliny.

FOTO, VIDEO: Balonová show ozdobila nebe nad Olomoucí. Podívejte se

Nebe nad krajským městem v pátek podvečer ožilo pestrobarevnými balony. Hromadný start z Olomouce se už podruhé stal součástí balonové fiesty, která se o tomto víkendu koná na Bouzově na Olomoucku.

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

AKTUALIZUJEME

Déšť krajské dožínky nepokazil, v průvodu se sešlo osm stovek lidí

Osm stovek krojovaných účastníků průvodu, dožínkové věnce pro hlavního hospodáře v kraji a samozřejmě bohatý doprovodný program: i letošní oslava sklizně se v Kroměříži o uplynulém víkendu vydařila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení