„Z prvního místa mám velikou radost, asi se nám oplatilo, že jsme trochu trénovali. Už se nemůžu dočkat, až to ve škole oslavíme," svěřil se Tomáš Mikulčík z vítězného týmu z Valašských Klobouk.

Netradičního sportovního klání se zúčastnilo celkem třiatřicet základních škol, přičemž soutěžící byli ze Zlínského kraje i ze sousedního Slovenska. Nad akcí převzali záštitu primátoři měst Púchova Marián Michalec a Zlína Miroslav Adámek.

„Zlínský vorvaň je pro děti velmi přínosný, učí je soudržnosti jak v týmu, tak v publiku. Navíc si mohou také získat nové kamarády ze sousedního Slovenska," sdělil zlínský primátor, přičemž dodal, že si jako dítě také rád zasoutěžil.

Vedle disciplín věnovala porota pozornost také nejlepší image publika, kterou si za barevné sladění fandících žáků vysloužila Základní škola Hutisko-Solanec. Novinkou letošního ročníku byla cena poroty, kterou její předseda Václav Upír Krejčí předal za sympatie Základní škole Jana Amosa Komenského z Púchova. Současně dal najevo obavy o budoucnost soutěže.

„Jako předseda poroty musím říct, že se bojím, abychom tady za pár let nezůstali jen my a soutěžící, protože školy nemají finance na autobusy, které by je k nám dopravily, a tak někteří soutěžící přijedou bez fanoušků. A to je velká škoda, protože fandové jsou nepostradatelnou součástí hry, jelikož soutěžící mají ve svém publiku nejen oporu, ale také jim za něj mohou přisoudit nějaké body navíc," prohlásil Upír Krejčí.

O budoucnosti soutěže se zmiňuje také vedoucí produkce Romana Snášelová. „Jsme velmi rádi, že se nám stále hlásí velký počet škol a čím dál více je jich také ze Slovenska. Proto společně uvažujeme nad uspořádáním Zlínského vorvaně také na Slovensku," uvedla.

Atmosféru soutěže oceňuje učitelka ze slovenské Základní školy Zariečie Katarína Brezinová. „Jsme tady už podruhé a velmi si to užíváme. Abychom naše žáky podpořili, tak jsme se tento rok všichni sladili do žluto-zeleného a vyrobili transparenty," přiblížila.

Děti soutěžily ve čtyřech disciplínách. Člunkový běh připravila Městská policie Zlín, disciplínu s názvem Boccia zase organizace Zlínské aplikované sporty.

„Tato soutěž není složitá, ale přiblíží dětem základní tréninkové cvičení zdravotně postižených, kdy se snaží strefit míčkem do červeného středu," uvedl předseda Zlínských aplikovaných sportů Roman Herink.

KLÁRA ELŠÍKOVÁ