Úplně prvního Záchranáčka dostal v polovině října čtyřletý chlapec od hasičů z Uherského Brodu. „Chlapec se totiž zranil při dopravní nehodě dvou osobních aut,“ připomněl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Na konci října putovaly další dva plyšáci dětem, které zůstaly po dopravní nehodě tří aut ve Zlíně v jednom z nich. „Záchranáři je našli upoutané v autosedačkách.

Dvouletý chlapec a čtyřletá holčička byli vyděšení a plakali. Oba totiž zažili nepříjemný šok. Proto záchranáři nezaváhali a okamžitě mladšímu chlapečkovi a starší holčičce poskytli dvě plyšové hračky,“ uvedl Mitáček další případ. Také čtvrtý dráček pomohl vyděšenému dítěti u dopravní nehody.

Záchranáček také už ale pomohl v tomto týdnu i při požáru. Dostala ho malá školačka ze Zlína. Když se totiž vrátila odpoledne ze školy domů a otevřela hlavní dveře, vyvalil se na ni kouř. „V jejím dětském pokoji vznikl od vadné elektrické šňůry požár, který se ale naštěstí stačil po spotřebování kyslíku uhasit sám,“ přiblížil mluvčí hasičů.

Dívenka však byla vystrašená a uplakaná, protože si vyčítala, že požár mohla způsobit. „Hasiči jí proto věnovali plyšového dráčka, který ji uklidnil a byla schopna komunikovat s hasiči, vyšetřovatelem i maminkou,“ konstatoval Mitáček.

Podotkl, že mezi hasiči ve Zlínském kraji se nový plyšový maskot velmi dobře ujal. „Sami hasiči přivítali podobnou pomůcku, přes kterou mohou komunikovat s malým dítětem a mohou mu poskytnout psychologickou pomoc po traumatizujícím zážitku,“ vysvětlil Mitáček. Dodal však, že na druhé straně by byli hasiči rádi, kdyby jich už tolik nemuseli rozdat. „Měli bychom totiž radost, kdyby se v kraji nedělo tolik tragických událostí,“ vysvětlil mluvčí.

Hasiči ve Zlínském kraji jsou první v republice, kteří začali tuto hračku používat při svých výjezdech. „Máme už ale indicie, že touto cestou chtějí jít i další kraje, a to je dobře,“ pochvaloval si spokojeně Mitáček.