VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žáci v Kloboukách ochutnávají světová jídla

Valašské Klobouky - Světovou kuchyni ochutnávají žáci Základní školy Valašské Klobouky. Vedoucí školní jídelny se totiž inspirovala na týdenní stáži ve Francii. „Přivezla jsem si množství nápadů a inspirací," prozradila Marie Ovesná. Některé zvyky ale převézt nejde. „Děti ve Francii nemají před hlavním jídlem polévku, ale předkrm. Obvykle nějaké ovoce nebo sýr," vysvětlila kuchařka.

8.9.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

 „Zajímavé také bylo, že si děti berou jídlo samy, kdežto v českých jídelnách ho dětem vydáváme přes pult," zmínila další zkušenost.

Aktuálně se na Základní škole Valašské Klobouky stravuje přes 450 žáků, 65 zaměstnanců a přibližně 30 dalších strávníků. „Jsme velmi spokojení, vaří se tu opravdu famózně," pochválila jídelnu zdejší obyvatelka Petra Malíčková.

Kuchařky využívají při sestavování jídelníčku nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví, které klade důraz na zařazování co největšího množství zeleniny a ovoce, nepoužívání uzenin a podobně.

ŽÁDNÉ OMÁČKY A SLADKÉ

„Vaříme hodně luštěnin, saláty, těstoviny i ryby. Naopak omezujeme omáčky a sladká jídla, i když děti mají sladké rády, proto jim vaříme třeba i jáhly a pohanku na sladko," vysvětlila Marie Ovesná.

„Během uplynulého školního roku jsme měli dvě kontroly KHS Zlín na dodržování nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví. Za plnění jednotlivých bodů je školní jídelna známkována jako ve škole a musím se pochlubit, že jsme v obou případech prospěli s vyznamenáním," chlubí se vedení školy. Kuchařky přichází s novými nápady a recepty.

„Uspořádali jsme ochutnávkový den, rodiče a další návštěvníci mohli degustovat z více než pětadvaceti druhů jídel a přihlásit se jako tzv. „cizí strávníci" ke stravování v naší jídelně. Zájem je veliký a máme z toho radost. Hlásí se čím dál víc lidí, jak obyvatelé blízkého sídliště, tak například lékaři ze sousední polikliniky," doplnil ředitel školy Karel Ptáček.

Ve škole by mohl vzniknout i školní bufet.

„Zatím zde je automat na potraviny. Zájemci o bufet se vyjádřili, že je pro ně provoz málo ziskový, takže se budeme muset snažit sami," sdělil ředitel, který plánuje vytvoření malého bufetu přímo v jídelně školy.

MARCELA KANIOVÁ

Autor: Redakce

8.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sraz trucků ve Zlíně,  Výstava v Hradské ulici ve Zlíně.
19

Na Truck srazu se bude i grilovat

Vedoucí fyzioterapeutka Kroměřížské nemocnice Pavla Zemanová

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Primář Bartoník: Neurologie je v současnost velmi dynamicky se rozvíjející obor

ON-LINE ROZHOVOR BYL UKONČEN / Primář neurologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Jan Bartoník odpovídal na dotazy čtenářů Deníku

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Po neznámé ženě, která si na základě padělaných receptů vyzvedla léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrá v těchto dnech policie. První případ se stal 20. června v 16.30 hodin v lékárně v Komenského ulici.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Krajský úřad přijal celkem 24 kandidátek pro podzimní parlamentní volby

Celkem 24 kandidátních listin pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky bylo v zákonné lhůtě, tedy do úterních 16 hodin, podáno na Krajském úřadě Zlínského kraje. Celkem za Zlínský kraj kandiduje za politickou stranu, hnutí či koalici 482 osob. Kandidátky přijímalo oddělení organizační odboru Kancelář hejtmana.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení