Mezinárodní automobilová soutěž, která je vedle FIA Mistrovství Evropy jezdců v rallye letos premiérově zařazena do prestižního nového seriálu Intercontinental Rally Challenge (IRC) a MMČR, přilákala do Zlína hvězdné obsazení, které nemá obdoby. Mezi 106 přihlášenými jezdci ze 12 států Evropy najdeme vedle kompletní české špičky rovněž přední zahraniční jezdce.

Se startovním číslem jedna se na trať překvapivě nevydá trojnásobný vítěz barumky a její loňský vítěz Roman Kresta z Trnavy na Zlínsku, ale lídr aktuálního pořadí IRC Ital Andrea Navara, který bude sedlat jeden z 15 přihlášených vozů specifikace S2000. „Poněvadž Roman Kresta není letos držitelem priority FIA B, i přes velkou snahu nemohl dostat lepší číslo než patnáct. Do Zlína se nám totiž přihlásilo hned třináct závodníků s výše uvedenou prioritou,“ vysvětlil ředitel závodu Miloslav Regner.

Hledat favorita na vítězství nadcházejícího ročníku je velmi těžké. Vyrovnané startovní pole totiž po vzoru minulých sezon neznamená, že může na prvenství myslet pouze úzká skupinka jezdců. „Rozdíl mezi automobily S2000, špičkovými ´enky´ a S1600 je minimální, proto uspět může kdokoliv s vyšším dvouciferným startovním číslem,“ potvrdil Roman Kresta (na snímku), který za největší konkurenty považuje Vouilloze, Garcíu, Navaru, Travagliu, Loixe, Jean-Josepha, Ilieva.

Na jezdce čeká trať v délce téměř 750 kilometrů, která ve dvou etapách obsahuje 15 rychlostních zkoušek na osmi úsecích v celkové délce 264 kilometrů. Oproti uplynulému ročníku došlo k několika změnám, kdy byly do programu zařazeny rychlostní zkoušky, které několik let nebyly v programu barumky. „V zásadě je pořád stejná,“ všiml si Kresta. „Jestliže v minulosti byla nejnáročnější pouze sobota, zařazením Trojáku na neděli už to neplatí,“ doplnil další zlínský pilot Jan Jelínek.

Organizátoři předpokládají, že v průběhu tří dnů by se kolem trati mohlo objevit až 200 tisíc diváků jako v roce 2003. Tehdy vrcholila v Česku éra vozů WRC. „O záštitu podniku a slavnostního startu by se měl zúčastnit i premiér vlády ČR Mirek Topolánek. Z přehršle sportovních osobností bych rád upozornil na Markku Aléna, neoficiálního mistra světa z roku 1978, který bude ve Zlíně na pozvání Fiatu, v jehož barvách ve Zlíně bude startovat jeho syn Anton,“ doplnil tiskový mluvčí Barum rally Roman Ordelt.

Již několik ročníků je vstup na rychlostní zkoušky zpoplatněn a nebude tomu jinak ani letos. „Vstupné do okolí měřeného úseku a servisní zóny vyjde na 50 korun, přičemž k mání jsou i visačky volný vstup za 170 korun, se kterými se majitel dostane do všech diváckých prostorů,“ dodal Ordelt.