S okamžitou platností až do odvolání zakázala v důsledku nízkých stavů vody jakékoliv odběry vody z toků k zalévání zahrádek, hřišť či napouštění bazénů. Na ostatních místech Valašska jsou na tom ale zatím naštěstí lépe. Nesmí použít ani vodu z potoků Kvůli horkům a řadě dnů bez pořádného deště vydala rožnovská radnice do odvolání uvedené přísné opatření.

„Horní tok řeky Bečvy, ale i Hážovka a ostatní potoky mají velmi nízký průtok vody. K zalévání zahrádek nebo napouštění bazénů tak mohou občané užívat pouze vlastní studny,“ vysvětlil místostarosta Rožnova pod Radhoštěm Alois Vychodil. „K tomuto kroku jsme přistoupili zhruba před čtyřmi dny. Až pořádně zaprší a zvedne se hladina spodní vody, pak nařízení zrušíme,“ doplnil místostarosta.

K podobnému opatření se zatím nemusela uchýlit kupříkladu obec Ratiboř. „Naštěstí máme vodu z přehradní nádrže ve Stanovnici, žádné rázné opatření jsme proto zatím v souvislosti se spotřebou vody na zalévání nepřijali,“ uvedla starostka Jiřina Sklenská. „Ale i tak jsme již v červnu prostřednictvím obecního zpravodaje vyzvali občany, aby v případě stávajícího sucha s vodou šetřili,“ dodala. Její slova potvrdila také místostarostka Bystřičky Květa Nováková.

„Šetřit s vodou se samozřejmě musí, žádná mimořádná opatření jsme ale naštěstí vyhlásit nemuseli,“ konstatovala místostarostka. „Zatím můžeme kropit i antukové kurty, dnes se na nich uskuteční volejbalový turnaj,“ dodala. Bez vody se přitom neobejdou ani správci dalších sportovišť ve valašském regionu.

Bez stálé úpravy včetně nezbytného kropení se v těchto dnech neobejdou ani antukové kurty Tenisového klubu Deza Valašské Meziříčí. „Kdybychom nekropili, za týden by vítr odfoukl z dvorců pět až šest tun antuky. A jeden kubík přitom stojí až čtrnáct set korun,“ vysvětlil Jaromír Mrlík s tím, že během jednoho týdne by za stávajícího horkého a suchého počasí a větru vystoupily lajny z kurtů až o centimetr a trénovat a hrát by se na nich nedalo.

Ani město Vsetín nepřijalo v souvislosti se stávajícím dlouhotrvajícím suchem žádná mimořádná opatření při odběrech vody. „Je jí zatím díky přehradě Stanovnice dost. Ale samozřejmě jsme upozornili občany, že šetřit s ní je zapotřebí,“ uvedla mluvčí radnice Eva Stejskalová.