I přesto se nakonec rozhodla, že zuby počkají a obraz si zaplatí celý,“ říkal ještě v loňském roce se smíchem majitel zlínské galerie Otto Kamenský.

Dnes si však o takových zákaznících již může nechat zdát. Prodejním galeriím totiž podle něj v současné době pšenka nekvete. Alespoň tak mluví většina majitelů galerií na Zlínsku.

Pohledy neuživí

„S proklamovanou ekonomickou krizí zákazníků výrazně ubylo,“ přiznal majitel Otto Kamenský, který ve Zlíně provozuje Galerii pod Radnicí s tím, že dnes už se příchozí zákazníci spíše dívají. Pouhé pohledy však galerii neuživí.

„Občas se prodá grafika z nabídky děl předních českých výtvarníků jako například Borna, Bíma, Demela, Jirků, Janečka, Kodeta, Kristoforiho, Velčovského, Zoubka, případně nabídky regionálních výtvarníků Nikla, Hrocha, Hartingera, Hofmana, Zemana a mnoha dalších,“ vyjmenovává Otto Kamenský.

Podobně mluví i manželé Skřivánkovi ze Zlína, kteří provozují galerii na Zálešné.

„Minulý rok se prodej obrazů několikrát snížil, lidé měli jiné starosti. Letos to zatím vypadá jen o něco lépe,“ potvrdil majitel galerie Petr Skřivánek s tím, že galerie není jejich hlavním zdrojem příjmu.

„Pokud by nás to nebavilo, už dávno bychom se tomu přestali věnovat,“ přiznává galerista. Největší zájem je o obrazy barevné, optimistické a dobře ladící do dnešních bytů.

„U nás se prodávají nejvíce obrázky do tisíce korun. Málo si je lidé kupují sami pro sebe, spíše jsou to dárky,“ dodal Petr Skřivánek.

Ve stejné cenové relaci prodají nejvíce i v další zlínské galerii Kinská.

„Orientujeme se hlavně na obyčejného zákazníka. Prodáváme hlavně i drobnosti jako sklo, keramiku,“ řekla Zlínskému deníku majitelka Pavla Kincová s tím, že u nich o zákazníky nouzi nemají. „Jsem v jednom kole,“ oponuje svým kolegům galeristům.

Toyen, Kupka? To není měřítko zájmu

Doby, kdy se houfně prodávaly obrazy za statisíce i miliony, jsou však už pryč. Komerční galerie se spíše snaží vyhovět těm milovníkům umění, kteří s takovými finančními obnosy nedisponují. Běžně tak v galeriích lze pořídit kvalitní hezké obrazy již od 1500 korun.

„To, že se prodá v aukční síni obraz od Toyen a Kupky, Čapka a podobně za miliony, není měřítkem zájmu o výtvarné umění v komerčních galeriích,“ uzavírá galerista Otto Kamenský s tím, že rozhodně doufá v lepší zítřky.

Peníze přináší jiná činnost

Galerista většinou činnost galerie dotuje z jiné činnosti. Buď má kavárnu, vinárnu, nebo prodává knihy. Takový je pohled dalšího zlínského galeristy Luďka Pavézky.

„Do galerie přichází zhruba 45 návštěvníků týdně, z toho tak jeden si něco koupí,“ krčí rameny s tím, že v galerii kromě drahých obrazů za statisíce nabízí i díla za přijatelné ceny pro běžné zákazníky.

„Současná ekonomická situace straší lidi krizí a ono se to projevuje i na nakupujících. Lidé se rádi potěší pohledem na krásné umění, ale nekupují tak jak před deseti lety,“ přiznává Pavézka, který se dodnes vedle galerie musí věnovat i civilní činnosti. Pracuje proto jako designér, ale také v reklamě.