„Každý týden kontrolujeme provedené práce, víme přesně, co se dělá a bude dělat. Firma se toho zhostila velmi dobře," pochvaluje si starosta Zdenek Blanař.

Budova pochází z roku 1926. Na její kompletní přestavbu si město poprvé vzalo úvěr. „Jedná se sice o velkou částku, ale úvěr byl velmi výhodný. Byl bych rád, kdyby ho město splatilo co nejdříve," přiznal starosta. Jedná se o první úvěr za dobu jeho působení na radnici. Doposud se město nezadlužovalo, ale rekonstrukce bývalé školy už byla podle starosty nutná. Částka rekonstrukce přesáhne jednačtyřicet milionů korun.

V lavicích někdejší školy už nesedávají žáci od roku 1998. Brumov-Bylnice má už 18 let novou školu pro více než devět set dětí.

V bytovém domě pro seniory bude i lékařská ordinace, společenská místnost, prádelna a zázemí pro Charitu. „V projektu je nejen kancelář pro naše spolupracovníky, ale také hygienické ambulantní centrum pro seniory, kteří se o sebe nedokážou sami postarat," zmiňuje ředitel Charity Valašské Klobouky Tomáš Naňák.

Minulý týden se byl na místě podívat a už se tam buduje hygienický koutek, ve kterém bude i polohovací vana, popsal. Další konkrétní prvky by se měly projednávat na zářijovém zastupitelstvu.

Aktuálně se v budově natahují instalace elektřiny, ústředního vytápění, vzduchotechniky a vnitřní prostory se opatřují novými omítkami. Zvenku již probíhá zateplování fasády včetně finálního povrchu.

„Okna jsou vyměněna, střešní krytina pod opraveným krovem je také nová," říká vedoucí odboru investic a majetku města Vlastimil Macháč.

„Uvnitř bytového domu se snižují stropy, které byly původně velmi vysoké," dodává.

Město se stavaři se rozhodlo změnit některé konstrukce domu tak, aby vyhovovaly většímu počtu ubytovaných seniorů, zejména kvůli přísnějším kritériím pro únikové cesty v případě požáru apod. Původně totiž projekt předpokládal ubytovat v bytovém domě méně občanů staršího věku. Velký zájem seniorů ale město přiměl k rozhodnutí vylepšit požární bezpečnost.

„Finální rozpočet tak bude navýšen. Jedná se například o změnu osobního výtahu na evakuační a rozšíření bezpečných únikových cest," dodal Vlastimil Macháč. Samostatných bytů by mělo být celkem třiadvacet. Každý s vlastní koupelnou a kuchyňkou a bezbariérovým přístupem.

„Nebudu tam sice bydlet, ale někteří mí přátelé už si tam plánují nové bydlení, tak za nimi určitě budu chodit," slibuje Květa Zezulková z Brumova-Bylnice.

Důchodci ve městě jsou velmi aktivní. „Mimo jiné vystupujeme jako mažoretky na plesech," říká Zezulková.

Klub důchodců v Brumově-Bylnici má 220 členů. V jeho rámci působí soubor Tetky mažoretky i pěvecký sbor Trávnica. „Všichni jsme moc rádi, že tady konečně budeme mít byty pro seniory," potvrdila Deníku Pavla Hrnčiříková, která je aktivní členkou zdejšího klubu důchodců.

„Velmi dlouho jsme prosili vedení města a pana starostu, aby tady pro důchodce nějaké byty zařídili, tak konečně to vyšlo," raduje se. „Jinak jsme tady velmi spokojení, i pro mladé se toho tady hodně dělá. Mají zde vyžití v létě i v zimě," hodnotí seniorka.

Původně se přitom starosta bál, že z řad seniorů bude o byty malý zájem, ale opak je pravdou, podotkla Hrnčiříková. Velkým plusem podle ní je, že se budova nachází v krásném prostředí a místní důchodci budou moci zůstat přímo v Brumově- -Bylnici. Byty by měly být dokončeny dle smlouvy do konce března 2017.

MARCELA KANIOVÁ