Tato letitá událost má být podle starostky Marie Zapletalové jednou z několika, na které nově chtějí upozornit a lákat turisty. Obec se chce pochlubit tím, že má co nabídnout: má totiž poměrně hodně božích muk a zastavení. V blízkosti každé památky má stát cedule vysvětlující, proč a kdy byla postavena.

„Víme o tom. Je to dobrý nápad. S manželem jezdíme často na kole a rádi se dozvíme vždycky něco nového. Okolí už máme projezděné a nastudované. Pokud na výletu zjistíme něco i při návštěvě Komárova, s chutí se tam zase rozjedeme," řekla Deníku radostně osmatřicetiletá Eva Kašpárková, vášnivá cyklistka ze Spytihněvi. Od plánů k činům chtějí v obci přejít v horizontu pár let. Přesné datum zatím netuší. „Rádi bychom to stihli do konce volebního období, takže do tří let. Je to pro nás pomyslná třešnička na dortu. Vzhledem k tomu, že Komárov má náročný přístupový terén tvořený kopci a prudkými zatáčkami, bude zajímavý díky tomu hlavně pro cyklisty – masochisty. Musejí být hodně zdatní," pousmála se starostka Maria Zapletalová.

Všechny křížky a sošky podle ní mají svou historii, ke všem znají příběh a data. „Proto chceme vytvořit cedule, kde by bylo vše napsané. Také by měly být tam, kde jsme o jejich přítomnosti věděli. Má to být připomínka toho, že je třeba čerpat i z katolické minulosti. Všechny příběhy jsou zajímavé," podotkla.

V okrajových částech obce chtějí zase zřídit obdobu naučné stezky. Hravou formou přiblíží hlavně dětem, které ze zvířat či hmyzu tam žije. „Mohly by si třeba složit křížovku z dřevěných krychliček. Po prvním úkolu by následovaly další napříč obcí," dodala. Definitivní podoba však jasná není. Obec se chce zatím také zkusit podívat po vhodných dotačních titulech.

Ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová plán Komárova vítá. Finančně jej ale podpořit nemůže.

„Na to peníze nemáme. Můžeme jim však poté pomoci s propagací, jakmile budeme znát detaily hotových turistických zajímavostí," dodala Daňová.