„I když toho času moc není, snažím se rybařit, když mohu. Ryby ani moc ráda nemám, ale vždycky na Vánoce si je dopřeji," řekla pro Deník během závodů Olga Pagáčová.

Zhruba hodinu před koncem už měla z těch největších úlovků na kontě tři kapry. „Měřili 56, 43 a 48 centimetrů. Také jsme chytla i malého línečka," pousmála se Olga Pagáčová.

Ženské rybářské závody dopoledne vydatně propršely, což odradilo pár soutěžících, nicméně se jich nakonec zúčastnilo patnáct žen.

„Máme tady také svazové rozhodčí, každý z nich má na starost vytyčený úsek. Jednotlivé ulovené ryby se měří, přičemž vyhrává ta závodnice, která má celkově největší počet na délku ryb. Největší úlovek je zatím kapr padesát osm centimetrů," informoval hodinu před koncem závodů za pořádající Moravský rybářský svaz – Místní organizaci Zlín její předseda Michael Javora.

Rybářské závody žen před lety uspořádali proto, že dámy se prý málo účastnily běžných závodů, proto je pro ně zorganizovaly zvlášť, stejně jako pro děti, a to v letním termínu.

„Každá soutěžící má i dneska možnost si ponechat a odvézt domů jednoho kapra. Je na každé z nich, kterého si ponechá. Pokud si nějakého nechá dříve a pak uloví většího, musí ho už bohužel pustit zpátky do vody, jako všechny ostatní," podotkl Michael Javora.

Víkendových ženských závodů se poprvé zúčastnila například osmnáctiletá Veronika Křížková ze Zlína. Doposud totiž závodila na dětských.

„Zatím mám coby největší úlovek tři a padesáticenti­metrového kapra," pochlubila se Veronika Křížková. Rybaří prý už dlouho díky dědečkovi a taťkovi, rybářský lístek má už asi pět let. „Když jsem byla malá, vstávali jsme tak kolem čtvrté hodiny ranní a šli rybařit. Tehdy mně to vůbec nevadilo, zato teď je to s tím vstáváním horší," dodala Veronika Křížková.

Zlínská rybářská organizace oslavila v květnu už devadesáté výročí, celkem čítá na patnáct set členů. (jk)