Ve Zlíně byla vybudována protipovodňová opatření v Lužkovicích, v Přílukách a v Bartošově čtvrti po povodních v roce 1997. Loni přibyly nové hlásiče.

„Umístěné jsou v potenciálních záplavových územích a jsou technologicky vyspělejší než ty předchozí," uvedl primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Pro lepší odhad objemu srážek byly také instalovány dva srážkoměry s automatickým přenosem dat. „Nachází se v místních částech Prštné a Lužkovice, kde v předcházejících letech došlo k opakovanému rozvodnění toku a zaplavení nemovitostí. Aktualizován byl také povodňový plán města, který je nyní nově umístěn v digitální formě na serveru města www.zlin.eu. Využívat jej může i veřejnost," podotkl primátor.

Nový lokální výstražný systém, který trvale měří výšku hladiny, byl loni vybudován na Dřevnici a jejím přítoku, Fryštáckém potoce. Při překročení prvního stupně povodňové aktivity upozorní varovnou SMS zprávou vybrané členy povodňové komise města a vyhlásí alarm v systému zlínské městské policie.

„Kromě prvotního varování o výšce hladin na tocích informuje povodňovou komisi města Zlína o stavu na vodních dílech Fryšták a Slušovice také Vodohospodářský dispečink Povodí Moravy," řekl primátorův náměstek Ondřej Běták (TOP 09/STAN).

Situaci na tocích můžete sledovat ZDE

Zlínská radnice je připravena vyslat na pomoc místům postiženým nynějšími povodněmi dva záchranné týmy hasičů a strážníků. Odcestovat může za několik hodin po obdržení žádosti devět hasičů s čerpadly, elektrocentrálou a raftem. Tým Městské policie Zlín tvoří sedm lidí a je také kompletně vybavený.

„V obou týmech jsou i lezci, kteří dokážou zachraňovat životy v extrémních podmínkách," poznamenal Běták. Většina členů obou týmů má zkušenosti z předchozích povodní.