„Ke konci loňského roku bylo na Zlínsku oficiálně registrováno šest tisíc devět set šedesát devět podnikajících žen, letos ke konci června jich bylo už sedm tisíc dvacet osm,“ upřesnila vedoucí živnostenského odboru Naďa Hasíková. Tempo se podle ní jednoznačně zrychluje.

„Důvodem může být i to, že podnikatelé stále častěji vyžadují po svých účetních živnostenský list. Výhodou pro držitelky oprávnění je potom to, že mohou pracovat pro více firem najednou,“ objasnila Hasíková.

Podle ní přitahují dále ženy nejvíc služby, jako jsou kadeřnictví nebo kosmetika a práce s dětmi. Předseda Sdružení podnikatelů Zlínského kraje Rudolf Chmelař zhodnotil zmíněný nárůst jako velmi pozitivní. „Ženy bývají na živnost většinou lépe připravené než muži,“ sdělil. Na rozdíl od mužů jsou prý více pragmatiické a zaměřené na detaily.

Mezi podnikateli tvoří ženy necelých pětatřicet procent. „Nikdy to nebude padesát na padesát, protože na ženských bedrech leží navíc starost o rodinu,“ uvedla konzultantka Asistenčního centra Obchodní a hospodářské komory ve Zlíně Radka Hašková. „Na rozdíl od dřívějších let však mají možnost poradit se například v oblasti financování či legislativy,“ dodala.

Moravská asociace podnikatelek ve Zlíně pořádá dokonce besedy, na kterých se střetávají začátečnice s úspěšnými kolegyněmi. „Dochází tam k praktickému předávání zkušeností. Letos od září začínají semináře zaměřené na konkurenceschopnost,“ uvedla předsedkyně zlínského regionálního klubu Marta Polášková.

A jak dokážou zaneprázdněné ženy skloubit kariéru s rodinou? „Jednoduše,“ odpověděla třiačtyřicetiletá majitelka kavárny Affair Café ve Zlíně Jitka Švajdová. „Dopoledne si zařídím nejdůležitější věci a odpoledne se můžu věnovat pětileté dceři,“ dodala. Podnikatelka zaměstnává jednu servírku, jinak si všechno zařizuje telefonicky. „Fyzicky nemusím být v kavárně často. Vypomáhám jenom při rautech,“ vysvětlila.

O něco horší je prý situace o prázdninách, kdy jsou přibližně na měsíc mateřinky mimo provoz. „To musím brát dítě všude s sebou, protože jiné hlídání zajištěné nemám. Ale i tak se dá situace zvládnout,“ podotkla maminka a podnikatelka z Březnice v jedné osobě. A to ještě není všechno. „Letos nastupuji do pátého ročníku fakulty humanitních studií na zlínské univerzitě,“ doplnila studentka dálkového studia, která se chystá otevřít za dva týdny novou cukrárnu ve Zlíně na Jižních Svazích.

Podle jednatelky zlínského salonu zdraví a krásy Hébé Boženy Kapušňákové je podmínkou tolerantní rodina. „Musí mít pro mou kariéru pochopení, jinak by provoz studia nebyl možný,“ řekla jednapadesátiletá Zlíňanka.