Často se totiž stávalo, že potížista oficiálně vyhozený z jednoho bytu se nastěhoval k jinému kumpánovi a noční večírky pokračovaly vesele dál.

Výpis z rejstříku trestů, potvrzení o bezdlužnosti nebo i výpis z registru přestupků. Všechny tyto dokumenty bude muset nyní předložit „návštěva", která se hodlá zdržet déle než pár hodin či dní.

„Mám kamaráda, který bydlel donedávna v segmentu, a historky, které mi vyprávěl, snad ani nepatří do slušného hovoru. Alkoholické dýchánky na chodbách zpestřené občas fetováním nebo vykonáním potřeby přímo na schodech či ve výtahu jsou sice nechutné, ale ještě mírnější příklady toho, co se tam údajně děje," naznačuje Pavel Zemek ze Zlína, proč asi radnice reaguje na stížnosti nájemníků a zpřísňuje podmínky, za kterých lze v městském bytě ubytovat někoho cizího.

Magistrát nezastírá, že právě chování některých individuí z největšího obytného domu na Jižních Svazích bylo hlavním důvodem k přijetí těchto opatření.

„Reagujeme i na současný stav. Opakovaně se stává, že problémoví jedinci, kteří přijdou o městský byt, se nastěhují k jinému nájemníkovi a pokračují v obtěžování slušných nájemců, často ve stejném domě. Tomu nyní budeme moci zamezit," ujistil náměstek primátora Ondřej Běták, do jehož kompetencí městské byty patří.

Dluhy má však dnes bohužel kdekdo, takže toto kritérium není prý až tolik rozhodující. „Pokud se prokáže, že má žadatel nějaké dluhy, bude se jeho žádostí individuálně zabývat komise bytového hospodářství a následně i rada města," doplnil Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínského magistrátu.

Kdo návštěvu nenahlásí, může přijít o byt

Od dubna letošního roku jsou také zpřísněna celková pravidla udílení městských bytů. Také noví žadatelé budou muset předložit výpisy z rejstříku trestů, přestupků a prokázat bezdlužnost. Alespoň tedy vůči městu.

„Především v obou segmentech na sídlišti Jižní Svahy doplácí řada slušných nájemců na to, že má za sousedy problémové jedince. Ti by po zpřísnění podmínek už neměli na městský byt dosáhnout," doplnil Běták.

V případě porušení těchto pravidel hrozí nájemníkovi i vypovězení smlouvy. Kromě toho připravuje město i podrobný monitoring u vstupů do segmentu. „Podotýkám, že opatření se netýká krátkodobých návštěv, kdy například přijedou vnuci za babičkou. To se samozřejmě hlásit nemusí," doplnil ještě mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

POZNÁMKA AUTORA

Dále od segmentu, dále

Dále od hradu, dále, neb vás stihne neštěstí nenadálé. Tohle středověké přísloví by s drobnou obměnou mohlo směle platit i u prvního segmentu ve Zlíně. Když jsem u tohoto domu nedávno stál a na rameni mi přistál vajgl, nedokázal jsem to pochopit. Vždyť je snad jasné, že tu chodí lidé. Brzy se můj vztek proměnil v úlevu. To když jsem se dozvěděl, že jsem dopadl ještě dobře a že z okolních oken létají daleko horší věci. Plechovky, všemožné tekutiny, kameny a dokonce už tu letěl i kus stolice. Bohužel ne papežské, ale lidské. No prostě jako ve středověku. Místní už se tomu přizpůsobili, a tak se řídí obměněným příslovím Dále od segmentu, dále…

LUKÁŠ FABIÁN