„První socha gabonských řezbářů vzniká u sezonního vstupu. K dispozici zde mají sedmimetrový kmen, který se postupně promění v postavu africké ženy se džbánem na hlavě a dítětem na zádech. Musím říct, že mě návrhy řezbářů skutečně mile překvapily. Jsou jedním slovem dokonalé. A podle toho, jak sleduji jejich práci, budou stejně krásné i jejich zhotovené sochy,“ uvedl ředitel Horský. Po dokončení sochy u sezonního vstupu se oba dva řezbáři přemístí na louku před pavilonem žiraf. Z připravených 5 kmenů tam do konce září vytvoří další africké postavy a také člun s rybářem.

„Je pro nás nesmírnou poctou, že jsme mohli zavítat do zlínské zoo a přiblížit všem návštěvníkům zahrady naši práci. Vnímáme vše jako velkou příležitost představit tradiční gabonské řezbářství a jsme velmi rádi, že naše sochy budou v tak krásném areálu zlínské zoo,“ uvedl řezbář Jean de Dieu.

Představení hokejového sponzora PSG Zlín.
Novým generální partnerem zlínských hokejistů je PSG

POKAŽDÉ PŘEKVAPÍ

Na louce před pavilonem žiraf již nyní působí nigerští řezbáři. „Hama Boubacar je ve zlínské zoo už popáté. Naposledy u nás působil v roce 2015. Pokaždé se těším, čím nás a naše návštěvníky překvapí. Většinu velkých soch v areálu zoo, např. hrochy u restaurace Limpopo, nosorožce v přístřešku u nosorožců nebo sochy s motivy zvířat u sezonního vstupu, pro nás vytvořil právě Hama. Dohromady to představuje více než dvě desítky soch. Letos společně se svým kolegou Mounkaile Seidou Garba vyřežou šest soch. Nyní dokončují šestimetrovou žirafu, další kmeny pak přetvoří ve lva a lvici, pštrosa, plameňáka a hrocha,“ doplnil Roman Horský.

Také nigerští řezbáři budou ve zlínské zoo působit 2 měsíce. Na louce je můžete obdivovat až do konce září. „Nesmírně rád se do zlínské zoo vracím. Nejen kvůli tvorbě soch, ale také kvůli lidem. Cítíme se tu velmi příjemně a věříme, že stejně tak příjemně působí i naše sochy na návštěvníky zoo,“ řekl se širokým úsměvem Hama Boubacar. (hed)

Ilustrační foto.
Zemřel Zdeněk Dostál, někdejší primátor Zlína