Lidí, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, evidovaly úřady práce ve Zlínském kraji 19.452, což je o 730 více než na konci června. "Nárůst nezaměstnanosti jsme očekávali. Není způsoben výrazným nástupem absolventů na trh práce, školáci jsou tady zatím ve velmi malém počtu. Do evidence přišli lidé, kteří ukončili pracovní poměr dohodou, či lidé se sjednanou délkou pracovního poměru," řekla Marie Majdyšová ze zlínského úřadu práce.

Podniky v kraji stále nejčastěji hledají svářeče, řezače plamenem, páječe, seřizovače a obsluhu obráběcích strojů a konzervovače ovoce a zeleniny.

Nezaměstnanost se zvýšila ve všech okresech regionu. Kroměřížsko a Vsetínsko hlásí shodně 7,6 procenta lidí bez práce. Na Uherskohradišťsku a Zlínsku činí míra nezaměstnanosti 5,4 procenta.

Situace na trhu práce je ve Zlínském kraji stále příznivá, počet uchazečů na jedno pracovní místo se oproti červnu nezměnil. Na jedno volné místo stále připadá 3,2 uchazeče o zaměstnání, na konci července bylo v regionu 6486 volných pracovních míst.

Celkem bylo na konci července v kraji bez práce 21.007 lidí, což je o 460 více než v červnu. Do celkového počtu uchazečů jsou přitom započítáni také lidé, kteří jsou například nemocní nebo se účastní rekvalifikací, a nemohou tak okamžitě nastoupit do nového zaměstnání.

Na konci srpna úřady práce v regionu nepředpokládají výrazný nárůst uchazečů o zaměstnání.