Do zlínské zoologické zahrady zavítalo přes prázdniny 205.000 lidí, o 50.000 více než ve stejném období loni. "Jde zároveň o nejvyšší prázdninovou návštěvu v historii," řekla mluvčí zoologické zahrady Romana Bujáčková. Větší zájem přitom v zoo zaznamenali v srpnu, kdy branami areálu prošlo 110.000 lidí. Na nezájem si letos nestěžují ani v archeoskanzenu v Modré na Uherskohradišťsku. Od zahájení sezony přivítali přes 36.000 lidí, z toho o prázdninách jich bylo asi 20.000.

"Proti loňsku je to více. Úspěšnější jsme byli v srpnu, kdy bylo chladnější počasí. To nám nahrává. Více než počasí se ale na návštěvnosti podepisuje propagace," řekl starosta Modré Miroslav Kovářík. Podobný názor má i majitel půjčovny lodí a hausbótů na Baťově kanálu ve Spytihněvi na Zlínsku Stanislav Hampala. "Kanál se dostává do povědomí lidí, zájem tak letos vzrostl přibližně o desetinu. Se sezonou jsme velmi spokojení," uvedl.

Provozovatelé koupališť či poskytovatelé ubytovacích služeb hodnotí sezonu rozdílně. Například na přírodním koupališti Kámen u Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku letos zaznamenali menší návštěvnost. "Proti loňským prázdninám jsme sice byli v provozu více dnů, lidí ale přišlo méně. Zvlášť v srpnu nám počasí nepřálo," poznamenala Zdeňka Háblová ze společnosti, jež koupaliště provozuje. Naproti tomu ve Starém Hrozenkově, kde před letošní sezonou důkladně opravili dva kempy a vybudovali u nich bazény a sportoviště, jsou spokojeni.

"I bez větší propagace sem lidé zavítali v takovém počtu, že kapacita bazénů byla často nedostatečná. Jezdilo sem i velké množství Slováků," uvedl starosta Starého Hrozenkova Milan Vaculík. Návštěvnost kempů ve Starém Hrozenkově nelze meziročně srovnávat, zkušenosti jiných provozovatelů ale dokládají nižší nebo průměrný zájem turistů. "Chatky a hlavní budova byly slušně obsazené, přijelo ale málo lidí pod stan či s karavany," uvedl provozovatel Autokempu Buchlovice Antonín Dvořan.

Autocamping Luhačovice letos zaznamenal o své služby po dobu prázdnin stejný zájem jako loni. Výrazně více turistů pak letos v létě dorazilo do hotelů Galík, Lanterna a Horal ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. "V srpnu jsme měli kapacitu obsazenou z 80 až 90 procent, což je proti loňsku skok. Snažíme se lidem nabídnout produktové balíčky se službami, na které jsou zvyklí ze zahraničních pobytů," uvedl mluvčí provozující všechny tři hotely Bohuslav Komín.

Z údajů ČSÚ vyplývá, že v prvním pololetí letošního roku do kraje zavítalo zhruba 242.700 hostů, kteří zde v hromadných ubytovacích zařízeních strávili aspoň jednu noc. Ve srovnání s prvními šesti měsíci loňského roku je to takřka stejně. Od dubna do června hosté strávili v kraji celkem 480.947 nocí, meziročně o 2,7 procenta více. Podíl Zlínského kraje na celkovém počtu ubytovaných v zemi ve druhém čtvrtletí činil 4,3 procenta.