Bezpečnost je jedno z kritérií, které řadí Zlínský kraj v průzkumu Místo pro život na sedmou příčku. Navzdory tomu, že se „proslavil" největšími kauzami, jako jsou metanol, Vrbětice nebo střelba v brodské Družbě. Oproti loňskému roku si region dokonce o jedno místo polepšil. První je v žebříčku Praha.

„Těší nás posun Zlínského kraje vzhůru. A těší nás i to, že jsme k vzestupu také mohli přispět," okomentoval primátor Zlína Miroslav Adámek.

„Zaměřujeme se na věci, které lidé využívají každý den, od opravy chodníků a parkovacích míst po parky, dětská hřiště nebo školy. Chceme, aby tady Zlíňané bydleli rádi a návštěvníci se k nám rádi vraceli," dodal primátor.

Nemalý význam má podle něj i atraktivita regionu. Zlínská zoo je už několik let jedním z deseti nejnavštěvova­nějších míst v České republice. Ohlas daleko za hranicemi regionu mají motoristická Barum Czech Rally a mezinárodní dětský filmový festival.

„Podporujeme i další akce, které dělají městu a kraji fantastickou reklamu. Lepším místem pro život je snad stále více i Zlín," věří Adámek.

Bezpečí, sport, vzdělání a péče o mladší generaci. To jsou podle průzkumu hlavní klady Zlínského kraje. Napomáhá tomu podle zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavla Janíka i fakt, že jsou v ulicích krajského města stále vidět strážníci.

„Na prevenci klademe velký důraz. Strážníky se snažíme vždy směřovat do míst, kde dochází či může docházet k rizikovým situacím," řekl Janík.

Podle průzkumu je ve Zlínském kraji o třicet procent více členů sportovních svazů, než je celorepublikový průměr. To překvapilo i prvoligového fotbalistu Zlína Tomáše Poznara. „Lidé zde mají asi větší sportovní srdce než třeba v Praze," pousmál se.

Vysoká sportovní aktivita lidí v kraji je podle něj dána i tím, že právě nejpopulárnější sporty mají zastoupení v nejvyšších profesionálních soutěžích.

„Zvyšuje se tím zájem široké veřejnosti, která se chce svým idolům vyrovnat alespoň na amatérské úrovni. Ve fotbale, hokeji, házené, volejbale, florbalu, v tom všem máme první ligu. Ve fotbale dokonce dvakrát," podotkl Poznar.

Paradoxem ale může být kontrast mezi velkou sportovní aktivitou a nejvyšší průměrnou nemocností. Co se týče kritéria zdravotnictví a sociální sítě, je totiž Zlínský kraj na chvostu. V úvahu se přitom brala i naděje na dožití, počet lůžek v nemocnicích, počet lékáren, bezbariérovost nebo kapacita zařízení pro seniory.

Region naopak boduje v ekologii, která se zaměřuje na podíl zeleně, plochu chráněných oblastí, recyklaci odpadu a investic do životního prostředí. Zlín aktuálně investuje do výstavby nové kompostárny.

„Rozšiřujeme třídění biologických odpadů a připravujeme také projekty na odkanalizování posledních tří městských částí. Podporujeme údržbu biokoridů a biocenter, starých sadů a v neposlední řadě máme za sebou oceněnou rekonstrukci parku Komenského," konstatovala vedoucí odboru životního prostředí Vladimíra Pavlovová.

Podle starostky Valašských Klobouk Elišky Olšákové se v hodnocení regionu odrazilo i množství projektů financovaných z Regionálního operačního programu Střední Morava.

„Města i obce v kraji se rozvíjejí, rekonstruují a opravují veřejné prostory, organizují pro své občany kulturní i sportovní akce. Nezanedbatelná je podpora místních spolků, které mají velký vliv na život občanů," připomněla.

Jaroslav Klapal ze Zlína je s výsledkem umístění Zlínského kraje spokojený.

„Je to určitě dobrý výsledek. Za úspěch lze považovat i to, že Zlínský kraj postoupil o příčku výš. Sice není na nejvyšších příčkách, ale zato je náš kraj krásný a rozmanitý. Vyzdvihl bych zde i kulturní život, na který si lidé stěžují, ale podle mě je tu kulturních akcí víc než dost," zhodnotil obyvatel.

Průzkum Místo pro život srovnává životní podmínky obyvatel ve všech krajích republiky, a to z pohledu padesáti dvou kritérií následně dělených do osmi oblastí. Průzkumu se účastnilo 1400 respondentů z každého regionu.

DENISA SPURNÁ