Zájemci se mohou hlásit buď k teritoriálním jednotkám, nebo aktivním zálohám u specializovaných sil.

Patří mezi zhruba stovku mužů a žen ze Zlínského kraje, kteří se k některému z útvarů přidali. V případě živelní pohromy či ohrožení republiky by mohl být nasazen do operací spolu s profesionální armádou. Od letošního července se dokonce může zúčastnit i zahraniční mise.

Zájemci se mohou hlásit buď k teritoriálním jednotkám, nebo aktivním zálohám u specializovaných sil, například u vzdušných nebo pozemních sil. Do roku 2025 plánuje armáda naplnit stav 5000 členů aktivních záloh na celém území České republiky. Pomoci mají vyšší odměny za účast na cvičeních.

Ve Vyškově v červenci nastoupilo k přípravě dalších 80 záložáků, kteří v těchto dnech procházejí výcvikem. Úplné začátky konceptu armádních záloh se datují od roku 2004. Jedním z prvních adeptů byl právě i Robin Vyoral.

„Měl jsem rok po klasickém vojenském výcviku a věděl jsem, co armáda obnáší. S kamarádem z vesnice jsme si řekli, že bychom to chtěli zkusit, tak jsme se přihlásili ke zlínské rotě. Po třech letech jsem pak přestoupil k průzkumnému praporu do Prostějova," vzpomíná Vyoral.

„Lákala mě specializace tamní jednotky," vysvětluje svůj přesun.

Záložáci bez splněné základní vojenské služby musí strávit na cvičišti šest týdnů. Do aktivních záloh mohou vstoupit lidé od 18 do 57 let věku, smlouvy jsou podepisovány na tři roky. Zájemci o členství musí být bezúhonní, splnit zdravotní prohlídku a projít psychotesty. V současné době nesplní přijímací podmínky zhruba třetina adeptů.

„Fyzickou kondici nepřezkušujeme. Předpokládá se, že kdo se hlásí k aktivním zálohám, má fyzičku dobrou," uvedla mluvčí Krajského vojenského velitelství Zlín Beáta Nováková.

Do záloh se hlásí jak starší ročníky, které už mají vojenskou službu splněnou, tak studenti, pro které se často jedná o první zkušenost s vojenským prostředím.

Nová legislativa upravuje od 1. 7. 2016 i odměňování záložáků za účast na cvičení a počet cvičení za rok až 12 týdnů v prvním roce zařazení či možnost nasazení při mimořádných událostech až na 7 měsíců a přináší například i možnost zúčastnit se zahraničních misí.

Nově dostávají záložáci 1000 korun za měsíc, ve kterém se zúčastnili dobrovolného cvičení. Navýšena je i finanční odměna za členství v aktivních zálohách na 18 000 korun ročně. Také zaměstnavatel dostává finanční kompenzaci.

JAKUB MIKEL