Zlínská zoo je osmým nej místem pro turisty v ČR. V první desítce má přitom hned sedm zástupců hlavní město.

První týdny svého života strávila v bezpečí hlubokých nor. Nyní již společně s rodnou tlupou neúnavně prozkoumávají celou expozici a hledají dobroty k snědku.

Surikaty v ZOO Lešná.Zdroj: DENÍK/Jan Karásek

OD ROKU 2012. Surikaty se ve zlínské zoo poprvé objevily v roce 2012 v nově otevřeném komplexu expozic Etiopie. První mláďata stávajícího páru přišla na svět v roce 2014, od té doby rodina surikat odchovala již 13 mláďat. FOTO: DENÍK/Jan Karásek

Nejen surikaty jsou lákadlem pro turisty, kterých vloni navštívilo zlínskou zoo 639 tisíc. Patřila mezi deset největších turistických lákadel v České republice.

V žebříčku návštěvnosti, který poskytla agentura CzechTourism, je zoo na osmém místě. Mezi desítkou má hned sedm zástupců Praha, přičemž dominuje Pražský hrad s 1 875 800 návštěvníky.

Surikaty v ZOO Lešná.Zdroj: DENÍK/Jan Karásek

ZAÚTOČÍ I NA HADY. Ve volné přírodě na jídelníčku surikat dominuje především hmyz, drobné ještěrky, hlodavci, vejce ptáků. Často se odváží zaútočit i na tak nebezpečnou kořist, jakou jsou hadi nebo štíři. Ve zlínské zoo dostávají myši, kuřátka, vařené kuřecí maso. Největší pochoutkou jsou však pro ně červi. FOTO: DENÍK/Jan Karásek

Zlínská zoo tak zvyšuje svou ekonomickou soběstačnost, která nyní dosahuje 88,4 procenta.

„Jde o nejvyšší míru soběstačnosti mezi českými a slovenskými zoo," zmínila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Ve Zlíně předloni otevřeli Zátoku rejnoků, která se stala návštěvnickým hitem. Zoo chystá mokřadní biotop s aligátory a vybudování nového chovatelského zařízení pro slony.

Surikaty v ZOO Lešná.Zdroj: DENÍK/Jan Karásek

MILUJÍ I LENOŠENÍ. Surikaty patří mezi nesmírně aktivní zvířata. Milují však také lenošení a vyhřívání na slunci. Často je takto mohou pozorovat návštěvníci zlínské zoologické zahrady. Vášnivě rády hrabou, během vteřiny dokáže jedna surikata odházet až jeden kilogram písku. FOTO: DENÍK/Jan Karásek

Zlínská zoo je po pražské druhou nejnavštěvovanější zoo v Česku. Loni zažila rekordní rok, když poprvé v téměř sedmdesátileté historii zoo byla překonána návštěvnost 600 000 lidí. Rostoucí zájem o zoo pokračuje navíc i letos. V prvním pololetí prošlo jejími branami více než čtvrt milionu lidí.

To je o sedm procent více než za loňské pololetí. Podobně se vyvíjejí i prázdniny.

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice už proto posílila do zoo dopolední spoj. Až do konce prázdnin tam bude jezdit ve všední dny současně se spojem linky 36, který odjíždí ze zastávky Náměstí práce v 9.38 hodin.

„Dispečeři dopravní společnosti museli v letním období už několikrát operativně vysílat z vozovny posilový autobus ze Zlína k zoologické zahradě. Navíc chtějí zabránit přeplňování vozů, kterými cestují i obyvatelé Kostelce, Štípy a Velíkové. Na zastávce Lešná zoo posilový spoj končí a vrací se zpátky do vozovny jako manipulační jízda bez cestujících.

Surikaty v ZOO Lešná.Zdroj: DENÍK/Jan Karásek

DOKONALÝ ZRAK I ČICH. Při vzájemném dorozumívání používají surikaty pestrou škálu zvuků a postojů. Mají dokonalý zrak, na několik set metrů dokážou zahlédnout orla nebo jiného predátora. Stejně skvělý je surikatí čich, díky kterému lehce najdou potravu pod pískem. Jsou to vitální zvířata, dokážou přežít i uštknutí štírem nebo hadem, která by pro člověka mohla být smrtelná. Dožívají se obvykle kolem třinácti let. FOTO: DENÍK/Jan Karásek

Do třiceti nejnavštěvovanějších tuzemských turistických cílů se vešlo ještě 26. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, kam loni zavítalo 286 700 lidí. Byla to nejvyšší návštěvnost za posledních osm let. Skanzen si loni připomínal 90 let své existence.

Třetí nejnavštěvovanější ve Zlínském kraji loni byly zámek a vzácné zahrady v Kroměříži se 193 700 návštěvníky.

Přes hranici 100 000 návštěvníků se v minulém roce dostalo ještě Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně se 166 700 návštěvníky a Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně, kam zavítalo 125 500 lidí.

Desítku nejvyhledávanějších turistických cílů v kraji doplňují zámek v Buchlovicích, hrad Buchlov, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Muzeum Kroměřížska a hrad Lukov.

Celorepublikové nejvyhledávanější cíle za Pražským hradem doplňuje lanová dráha na Petřín, zoologická zahrada v Praze, Dolní oblast Vítkovic a Landek Park v Ostravě, Aquapalace Praha, Pivovary a expozice Plzeňského prazdroje v Plzni, Staroměstská radnice v Praze, zlínská zoo, Židovské muzeum v Praze a na desáté příčce Petřínská rozhledna opět v hlavním městě.

Nejvyhledávanější turistické cíle ve Zlínském kraji v roce 2015:

  • Název - počet návštěvníků
  • Zoologická zahrada Zlín (Lešná) - 639 600
  • Valašské muzeum v přírodě, Rožnov p. R. - 286 700
  • Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži - 193 700
  • Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně - 166 700
  • Muzeum regionu Valašsko ve Vsetíně - 125 500
  • Státní zámek Buchlovice - 84 200
  • Státní hrad Buchlov - 74 900
  • Slovácké muzeum v Uherském Hradišti - 72 400
  • Muzeum Kroměřížska, Kroměříž - 69 900
  • Hrad Lukov - 24 200

Zdroj: agentura CzechTourism