Bez nich by stav, který vládě umožňuje řídit zemi za covidu, skončil tuto neděli. O půlnoci by padly restrikce, povolávání mediků a armády, omezení pohybu atd. Do týdne by tu byly tisíce nově nakažených a stovky mrtvých.

Hamáček proto před začátkem jednání označil členy opozičních stran, kteří nepodpoří vládní žádost a spolehnou se na hlasy KSČM, za pokrytce. A za nezodpovědné šílence všechny ostatní, kteří si vážně myslí, že nouzový stav nepotřebujeme. Skutečně?

Amatérismus jako norma

Premiér Andrej Babiš si postěžoval, že místo věcné argumentace se všechno mění v politikum. Hluboký omyl. Přijímaná opatření, očkovací strategie, komunikace s občany, to všechno je politika. Nevládne tu sbor epidemiologů a úředníků, ale ministři ANO a ČSSD.

Pokud vláda nedodržuje vlastní pravidla, navrhuje orwellovské zákony a přijímá absurdní nařízení v podobě zákazu prodeje piva v pet lahvích přes výdejová okénka, nemůže se divit, že prostořecí Piráti mluví o tom, že se „tam nahoře asi zbláznili“. Má-li Německo detailní plán očkování, zatímco český ministr zdravotnictví Blatný nabízí jen vágní řeči o nákupu vakcíny, je vládní koalice logickým terčem kritiky.