Stát má logický zájem, aby zločinci skončili před soudem a důkazy byly natolik přesvědčivé, aby trest přišel co nejdříve. Tomu má kromě jiného sloužit vyvážený zákon o státním zastupitelství.

Pohříchu tu nejde jenom o zloděje, vrahy nebo sňatkové a jiné podvodníky. Žalobci mají často na stole také korupční kauzy, do nichž jsou zapleteni politici. Stačí připomenout mi-liony v krabici od vína pro Davida Ratha. Jsou však i jiné, nepovedené zářezy. Jízdenky v pražském dopravním podniku a osvobození Iva Rittiga, Martina Dvořáka a dalších lidí. Totálně zpackaná záležitost spojená se jménem bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové. A především zátah na Úřadu vlády neboli akce Nagyová a poslanecké trafiky. Připomínám, že po této přepadovce padla vláda Petra Nečase. Kdekdo v ODS je od té doby přesvědčen, že v Česku rozhodují o osudu politiků policejní plukovníci a žalobci. Proto dosud nemáme nový zákon o státním zastupitelství.

Kateřina Perknerová
Rozpočtové balancování

Situace v nejvyšších patrech státního zastupitelství se ovšem mezitím změnila. V Brně na nejvyšším stupínku vystřídal Pavla Zemana Igor Stříž, Vrchní státní zastupitelství v Olomouci po 24 letech opustil Ivo Ištvan, jehož nahradil Radim Daňhel. Tomu pražskému nadále vévodí Lenka Bradáčová, která v sobotu oslavila deset let ve funkci. Ištvana chtěl staronový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) z funkce dostat co nejdříve. Pomohla mu v tom analýza, jež odhalila, že úřad nebyl veden kvalitně. Naopak Bradáčová je Blažkovou spojenkyní. Což nepřekvapuje, protože současný šéf justice je protřelý politik a ví, na koho vsadit. A Lenka Bradáčová je extrémně schopná návladní se značným respektem.

I díky tomuto souručenství může projít dobrý zákon, který nejen posílí nezávislost žalobců, ale také konečně omezí funkční období vedoucích žalobců maximálně na deset let.