Premiér se ocitl mezi Skyllou tisíců mrtvých a Charybdou úpadku průmyslu, stavebnictví a malých podnikatelů. Silný a respektovaný lídr by to měl o něco snazší. Takový byl Andrej Babiš v očích velké části společnosti v roce 2017. Teď je to jiné.

Hnutí ANO zažilo minulý víkend podivné vítězství, kdy dokázalo nejvyšší počet hlasů proměnit v hejtmanská křesla zatím v pouhých třech krajích. Všude, kde to bylo jen trochu možné, se opozice spojila proti ANO a dala najevo, že obdobně bude postupovat i za rok.

Senát, komora starostů

Ve čtvrtek navíc hnutí STAN oznámilo, že začíná jednat o předvolební koalici s Piráty. Jejich blok by mohl získat kolem 25 procent hlasů. Pravicové strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL možná k takové shodě nedojdou, avšak i kdyby kandidovaly samostatně, kolem dvaceti procent obdržet mohou. V situaci, kdy KSČM jako tolerující strana dýchavičně skomírá na nedostatek voličské přízně, je to pro lídra ANO na pováženou.

A může být hůř, protože v regionálním klání mizerně skončila i ČSSD jako současný vládní partner ANO. Jan Hamáček na rozdíl od Vojtěcha Filipa sice funkci nesložil a zřejmě se znovu bude ucházet o předsednické křeslo, ale jím psaný scénář nemusejí nakonec v Lidovém domě odehrát. Ministr zahraničí Tomáš Petříček se o místopředsednický post už nebude pokoušet, chce se věnovat svému resortu a hlavně pražské organizaci (tedy té, kterou ovládá Miroslav Poche). Zdejší sociální demokraté vždy byli ke spolupráci s Babišovým hnutím skeptičtí. Nikde není psáno, že na lednovém sjezdu právě tento směr nedostane zelenou a nové vedení nezatroubí k odchodu z kabinetu. Komunisté mohou svoji toleranci vypovědět už v listopadu. Andrej Babiš by se rázem ocitl v roli neblaze proslulého kůlu v plotě. Jediným řešením by pro něj byly předčasné volby.

Nikdo nyní netuší, jaká bude epidemiologická situace na jaře, třeba z toho budeme venku, ale stejně pravděpodobná je i druhá možnost. Téměř jistě však dojde k velkým hospodářským otřesům.

Cestovní ruch, pohostinství a živá kultura budou sčítat ztráty, které mohou jít do stovek miliard. Nezaměstnanost poroste stejně jako státní dluh. Na podobný marasmus pochopitelně nemá recept vůbec nikdo, ale opozice bude tvrdit, že ona ví, jak na to. Volby do sněmovny by v takové atmosféře hnutí ANO nemuselo vyhrát. Andrej Babiš vždy spoléhal sám na sebe (a tým svých PR poradců a marketérů). Ukázalo se ovšem, že to je dlouhodobě neudržitelná strategie.

Opora zdola

Pokud se strana neopírá o dostatek důvěryhodných osobností v regionech, nemůže být v českém prostředí úspěšná. Například Piráti pochopili, že aktivní poslanecký klub jim nestačí, a proto začali cílevědomě budovat krajské buňky. Teď budou sedět ve více než polovině krajských rad.

Filip končí. Ustojí to Babiš s Hamáčkem?

Také Fialova ODS správně usoudila, že návrat na výsluní bez hejtmanů není možný. Když k tomu připočte zisky ve stále viditelnějším Senátu (též Babišem zcela opomíjeném), může si mnout ruce.
Andrej Babiš musí vsadit na své vládní opory a začít si pěstovat úspěšné krajské lídry typu Iva Vondráka. A přestat útočit na opozici nevybíravými výrazy a hloupými nálepkami. Bez toho mu příští rok touto dobou může zbýt jen Okamurova SPD.

A to si snad nepřeje nikdo.