Je to mimořádná situace, na niž tuzemské školství není připraveno. Děti zůstanou doma, učitelé taky. A co dál? Školský zákon na podobnou překážku nepamatuje. Předpis musí být obecný, nesmí tudíž předpokládat, že má každé dítě například Facebook, aby mohlo přijímat elektronická zadání pro domácí úkoly. A už vůbec nemůže přikazovat učitelům, aby své žáky edukovali pomocí internetu. Zkrátka nevíme, jak se v koronavirové či jiné kalamitě zachovat.

Někdo práská, jiný je charakter

Pokud bude trvat dva týdny, ředitelé to pochopitelně zvládnou, snad i rodiče menších školáků si nějak pomohou. Co když se ale nechtěné prázdniny prodlouží? Kdo bude organizovat výuku na dálku a zařídí, aby žáci dutými hlavami nenarazili na hradbu rovnic a větné skladby u přijímaček na střední školy či u maturit?

Tohle nadělení by nakonec musel vyřešit ministr školství Robert Plaga. Je tudíž nepochopitelné, že ho premiér nepřizval na zasedání Bezpečnostní rady státu, která o zavření škol rozhodla. Zvenčí to vypadá, že krizové řízení státu převzal Andrej Babiš a jeho dva vicepremiéři za ANO. Kde jsou sociální demokraté? Nesledujeme náhodou přechod k vládě silné ruky „osvícené trojky“?

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Bez peněz do sborovny nelez