Krátký poločas napětí nás dělí od podzimu, od kterého nevíme, co můžeme čekat. Mluvím samozřejmě o covidu, protože kroužky a věci do školy dětem jsme už všichni zaplatili a další nápor na finance proběhne až v pololetí. Je už nemoc pryč? Nebo se vrátí zase plošná omezení? Jsou chráněni více ti, kteří nemoc prodělali, nebo ti vakcinovaní?

Jakub Horák
Pěna dní: Kdo si zaslouží trest?

Přiznám se, že se v tom už vůbec nevyznám. Z Izraele jdou zprávy o třetí a dokonce i čtvrté dávce vakcíny. Respirátory jsou sice ve veřejných prostorách stále povinné, ale v polovině restaurací už je nikdo nenosí. Konflikt mezi příznivci vědy a odpůrci zdravotnické totality se navíc rozhořel natolik, že pokud mezi nerouškované vejdete s rouškou, tak je to považováno málem za demonstraci.

Já osobně to řeším tak, že při vstupu kamkoli držím roušku v ruce, čímž dávám najevo, že jsem zodpovědný jedinec. Jakmile zjistím, že ji uvnitř nikdo nemá, tak ji nenápadně schovám do kapsy.

Autor je spisovatel

Covid jsem prodělal už před rokem a nebylo mi vůbec nic, čich se mi vrátil po třech dnech. Moje žena, zdravotní sestra, oproti tomu zase sloužila v covidovém pavilonu na Vinohradech, kde umírala spousta lidí. Jsem tedy v názoru na nebezpečí epidemie nenapravitelně rozpolcen. Jaká je situace teď? Netuším. V médiích se střídá jeden odborník za druhým a každý říká něco jiného. I politické strany se před říjnovými volbami bojí situaci komentovat, aby si náhodou nenaštvaly nějakou skupinu voličů.

Jakub Horák
Pěna dní: Chamtivost vládne světu

Jedna věc je ale jistá: covid už tématem voleb nebude. Pryč je střídání ministrů zdravotnictví i červená mikina. Debata se vrací zpátky k ekonomice, takže k nízkým daním v případě jedněcha vyšším důchodům v případě druhých. Zdánlivě poražený Andrej Babiš pookřál a ještě před dvěma měsíci jasného kandidáta na premiéra Ivana Bartoše teď trápí nejen nízké preference, ale i vidina televizních debat s nepříjemným premiérem.

Budoucnost země je tak odhadnutelná asi stejně jako budoucnost pandemie – nijak.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.