Tunisko spadlo v posledních týdnech do černé kategorie zemí s velmi vysokým výskytem koronaviru. I když má po Maroku druhý největší počet očkovaných v celé Africe, srovnatelný například s Bulharskem, zemí se prohnala covidová tsunami, která těžce zasáhla tuniský turistický průmysl. Průmysl, který je jedním z hlavních zdrojů ekonomické prosperity země.

Luboš Palata
Lithiový volební přízrak. Česko i dnes vyváží suroviny

Tuniskem, které dostalo tvrdou hospodářskou ránu, se prohnala vlna mohutných protivládních protestů, které útočily hlavně na neschopnost vlády covidovou krizi rychle řešit. Prezident Kaís Saíd na to reagoval rozpuštěním parlamentu a vlády a vysláním armády do ulic, aby zajistila klid. Tunisko, dnes jediná plně demokratická země na severu Afriky, dostalo úder, nastolení diktatury se ale přesto nekoná.

EU, my bychom měli rychle najít způsob, jak Tunisku, našemu největšímu spojenci v oblasti, účinně pomoci. Penězi, vakcínami, zdravotníky. Tunisané udělali mnoho, aby se Evropě přiblížili, pomohli s nelegální migrací, zvládli restart turistiky a zůstali věrní toleranci a demokracii. Takových zemí na severu Afriky moc není. Tunisko si naši pomoc opravdu zaslouží.