Zámek prodává realitní kancelář z Prahy. Podle makléře Františka Jiráska se zájemci občas najdou. „Ptají se na cenu. Zvažují výdaje. Většina z nich chce zachovat budovu v původním stavu včetně parku. Zámek ale není chalupa na vsi. Majitel bude muset často jednat s úřady. Hlavně s památkáři,“ poznamenal.

Kolářova chata na Slavíči šla k zemi. Majitel ji nechal kvůli napadení dřevomorkou zbourat.
K zemi šla během pár hodin. Legendární chatu v Beskydech zničila houba

Radnici v Jeníkově není osud zámku lhostejný. „Koupit zámek, na to město nemá. Asi před dvěma lety jsme chtěli koupit aspoň park. Ale majitel to odmítl. Nedivím se, že zámek prodává. Už není nejmladší a ta nemovitost je zřejmě nad jeho síly,“ konstatoval starosta Pavel Kopecký.

Atraktivní nemovitost? 

Majitelem je Josef Merhout z Říčan. „Cena, kterou mi město Golčův Jeníkov za park nabízelo, je podle mého názoru nízká," vysvětlil tehdy Deníku, proč park neprodal. Nemovitost koupil v konkurzu. Původní majitel se o ni nestaral, zámek skončil v exekuci.

„Já koupil zámek proto, že jsem k němu měl vztah. Moji prarodiče tam pracovali. Od té doby, co jsem objekt koupil, nedělám nic jiného, než platím," popsal svoji situaci. Jak vysvětlil, musí se neustále potýkat s různým omezením. Na každou sebemenší opravu potřebuje drahou studii. Ani větev v parku nelze uříznout bez povolení.

Dům Františka Kupky v Dobrušce v novém.
Kupkův dům už cestu do centra Dobrušky nehyzdí. Stal se turistickým lákadlem

Podle makléře Jiráska jde ale o atraktivní nemovitost. Budova má 964 čtverečních metrů. Pozemek měří přes 24 tisíce čtverečních metrů. Budova pochází z 18. století. Postavit ji nechal hrabě Filip Krakovský z Kolovrat. Později zámek sloužil jako lazaret. Pak do něj přesídlila správa panství. Od roku 1958 je zámek zapsán jako kulturní památka. Realitní kancelář uvádí že v budově je sedmnáct zámeckých pokojů, dvě vstupní haly, kuchyň, tři haly a dva letní pokoje v podkroví. Půda a sklep.