Chybu ve střeše můžete opravit. Díru v izolaci lze zadělat. Ale jak budete opravovat základy, když na nich stojí dům? Jsou to, co ho drží pohromadě. Praskající základy, ujíždějící, nedostatečně hluboké, nedostatečně izolované… To všechno jsou ty největší průšvihy, jaké se mohou stát.

Olga Trčková žije s manželem v moderním bytě v Marině Holešovice, v těsném sousedství Vltavy.
Jak žije galeristka Olga Trčková: byt jako jedno velké umělecké dílo

Titulní strana magazínu BydleníZdroj: deníkPro vybudování základů se většinou používá beton. Marginální je použití třeba zemních patek pro konstrukčně malé a lehké domy. Jinak je beton v tomto případě brán jako základ, ať se díváme na domy z cihel, či dřeva. Stejně tak je důležité nezapomenout i na druhou složku, která dělá konstrukce pevnějšími a soudržnějšími – ocelové výztuže.

Oblíbené pasy

Jaké základy se budou stavět, je na projektantovi, který vychází ze zatížení domu. Lehké konstrukce ze dřeva mohou využít základové ocelové piloty nebo základové patky. Ty najdete hlavně u skeletů dřevostaveb. Pokud by patky byly příliš rozměrné na vypočítané zatížení, je lepší přistoupit k dalšímu řešení. Tím je rozkládání sil na větší plochu, kterou představují základové pasy nebo desky. Zde vstupujeme na pole u nás asi nejrozšířenější.

Obě varianty jsou v Česku oblíbené už mnoho desítek let až staletí (pasy) a náš stavebník se jich jen nerad zbavuje. Pasy jsou vlastně zanořené nosné zdi minimálně do nezámrzné hloubky, které následně nesou váhu obvodových zdí, případně příček a nosných sloupů.

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Bydlení, který je součástí regionálních Deníků.

V nejstarší, čtyřiatřicet metrů dlouhé zděné chalupě žily generace hospodářů s rodinami, stejnému účelu slouží i dnes.
Když se jihočeskému statku vdechne nový život. Z usedlosti se stal skvost

Dále se v magazínu například najdete:

- Rozhovor: Úspěšní architekti Miroslav Krátký a Jan Tomáš Cieśla
- Zahrada: Co je kokedama?
- Inspirace: Poslové jara

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.